21-годишният Николай Лефтеров извади богоявленския кръст от река Градска в Гоце Делчев (СНИМКИ)

21-годишният Николай Лефтеров извади богоявленския кръст от река Градска в Гоце Делчев, снимки: Infomreja.bg

21-годишният Николай Лефтеров е тазгодишният късметлия, който извади от студените води на река Градска в Гоце Делчев богоявленския кръст, хвърлен траниционно от Неврокопския митрополит Серафим. 

"За пети път се хвърлям за кръста на Йордановден. Днес се сбъдна една от големите ми мечти, а именно - аз да извадя кръста от реката и владиката Серафим да ме благослови. Вярвам, че това ще е една от най-успешните ми и благословени години. Много съм щастлив", сподели пред ИНФОМРЕЖА Николай, минути след като излезе от реката.

Традиционно дядо Серафим пръв го благослови и поръси със светена вода, като го дари и със златен медальон - кръст, за смелостта и богоявленския му късмет.

Девет млади смелчаци, сред които и няколко Йордановци и Ивановци, се бориха в студените води на река Градска в Гоце Делчев за изваждането на кръста от водата. 

Стотици неврокопчани и тази година се събраха и спазиха запазената от повече от 100 години традиция, с която църквата, военните, местната управа и гражданството заедно отбелязват и празнуват големия християнски празник Богоявление.

След спускането на богоявленския кръст Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети бойните знамена на местното гранично поделение и на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Рано сутринта на празничния ден в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" започна празничното богослужение. Неврокопският митрополит отслужи света литургия и водосвет.

След това тръгна литийното шествие, в което се включиха кметът Владимир Москов и двамата му заместници Валери Сарандев и Богдан Боцев, който днес също е именик. Духовият оркестър, който съпровождаше военните, придаде още по-голяма тържественост на празника в Гоце Делчев.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK