2022 г. е втората най-тежка година за горските пожари

Снимка: Infomreja.bg

За трета поредна година безпрецедентните горски пожари причиняват големи екологични и икономически щети в ЕС

През 2022 г. близо 900 000 хектара земи в Европейския съюз са били опустошени от пожари – територия, която съответства приблизително на размера на Корсика, показват данни от новия доклад „Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2022 г.“, публикуван от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

2022-ра е втората най-лоша година по отношение на горските пожари като най-лошата е 2017-а с 1.3 млн. хектара изгоряла земя, показва мониторингът на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

За трета поредна година безпрецедентните горски пожари причиняват големи екологични и икономически щети в ЕС и трагична загуба на човешки живот. По-голямата част от пожарите (96%) са причинени от човешки действия.

Данните за 2023 г. показват, че досега горските пожари са засегнали около 500 000 хектара естествена земя в ЕС. Това включва най-големия единичен горски пожар (Александруполис, Гърция), регистриран в ЕС, с над 96 000 хектара изгорели площи.

Публикуването на доклада съвпада с представянето от ЕК на закон за мониторинг на горите, който ще запълни съществуващите пропуски в информацията за европейските гори и ще създаде всеобхватна база от знания за горите.

Горите са основен съюзник в борбата срещу изменението на климата и загубата на биологично разнообразие и са от решаващо значение за процъфтяването на селските райони и биоикономиката. 

По-добрият мониторинг ще даде възможност за действия за повишаване на устойчивостта на горите спрямо трансграничните заплахи от вредители, суши и горски пожари, които се увеличават с изменението на климата, за нови бизнес модели като улавяне на въглерод и ще подпомогне спазването на договореното законодателство на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK