200 земеделци блокираха Е-79, изхвърлиха домати на шосето

снимки: infomreja.bg

200 земеделци от Пиринско блокираха за десетина минути главен път Е-79 край Сандански. В 13 часа днес оранжерийните производители стовариха от бусовете кашони с червени и розови домати и ритуално ги изсипаха на шосето.

По този начин те протестираха срещу неконтролирания внос на зеленчуци от Гърция, Турция и Македония. „Не е нормално да ядем домати, внесени от Румъния, Италия и дори от Йордания. В същото време не можем да реализираме една трета от нашата реколта”, оплака се Юлия Златкова от Сандански. Тя и съпругът й отглеждат пет декара с оранжерийни домати по проект „Млад фермер”.

„Искаме да развиваме земеделие, но държавата ни спъва непрекъснато. За два дни сме набрали един тон прекрасни едри домати, които не можем да продадем, тъй като пазарите се заливат от вносни и некачествени зеленчуци”, оплака се Мариян Златков.

През последните дни цената на доматите по борсите се срина до 30-40 стотинки на килограм. Местните земеделци са категоричин, че с такива цени на продукцията не могат да си покрият дори разходите. За да отговорят на европейските изисквания, те трябва да съхраняват зеленчука в кашони, които струват по 60 стотинки бройката, два пъти повече от самата продукция.

Според тях у нас има наконтролиран внос на зеленчуци. „Внасят се домати от Гърция, които са много ниско качество, влизат в държавата без всякакви документи”, заяви Валентин Симонски. „Напоследък е хит роми от региона да регистрират фирми. С тях отиват в Солун и изкупуват на безценица най-лошото качествто плодове и зеленчуци. След това ги продават у нас, не плащат никакви данъци, накрая закриват фирмите си”, допълни той.

В същото време в магазините клиентите не могат да разберат коя е българската стока, защото търговците слагат на всичките зеленчуци етикет „Произведено в България”.

Производителите настояват държавата да спре този процес и да фиксира минимална продажна цена на доматите. Те се оплакаха, че в същото време южната съседка налага огромни ограничения пред родните земеделци и те нямат право да продават продукцията си по гръцките пазари.

„Нали идвете страни са в ЕС. Защо тогава гърците могат да продават у нас, а ние не можем да реализираме продукцията си на техните пазари”, попитаха днес оранжерийните производители.

Протестиращите разписаха и декларация с исканията си, която в понеделник ще изпратят до президента, премиера и до земеделското министерство.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

зарката14:17 - 02.07.2013
Браво на госпожа Пецанова и Писков. Я сега кажете откакто сте в ГЕРБ колко субсидии получихте някои казват 14000 други 18000. Не ви ли е срам хората немат пари за хлеб а пък вие само власт имате. Госпожа Пецанова я е страх че нема къде да започне работа, но спокойно в моята оранжерия има място. Но спрете да стачкувате а погледнете хората, а вие искате от пет места да ви платат доматите не ви ли е срам.
bobi21:57 - 29.06.2013
Xora blokiraite na vsqkyde! Tyrsete si pravata i ne kupuvaite samo bylgarskoto to se poznava!
патиланчо21:15 - 29.06.2013
Напред ! Да не оставим нито една слива необрулена !
от Кюстендил18:14 - 29.06.2013
така трябваше да направим и ние от Кюстендил с черешите, но българина ах този българин........... докога ще търпи да се подиграват с неговият труд ....

FACEBOOK

//