200 неврокопчани скандираха „Оставка“ на площад „Македония“

снимки: infomreja.bg

Около 200 души се събраха тази вечер на гоцеделчевския площад „Македония“, за да засвидетелстват подкрепата си към протестите на студентите, които повече от 10 дни държат в окупация университети в столицата и цялата страна и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски, разпускане на Народното събрание и насрочване на нови парламентарни избори.

За първи път от много години на протеста в Гоце Делчев, организиран от Инициативния комитет, оглавяван от Десислава Джованович, имаше хора от различни религиозни общности и с различни политически убеждения – от стари седесари до симпатизанти и членове на БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ, ДСБ, Реформаторски блок и други партии и сдружения.

Както на всеки протест, така и на този в Гоце Делчев не липсваха провокатори, които се обръщаха към свои познати на площада с дежурното клише „Не очаквах пък точно теб да видя тук“ или „Тук ли ти е мястото“.

„Дали ако държавата ни е добре управлявана , ако го няма това раздаление и потъпкване на всичките ни човешки права, дали ако получаваме заплати като европейците, или законите, макар и недобри, се спазват еднакво  от всички, дали ако администрациите в различните институции си вършат съвестно работата и работят за хората, ще сме по площадите и ще се интересуваме кой ни управлява“, се питаха един друг събралите се хора на пл. „Македония“ в Гоце Делчев.

Ораторите Иван Сабахлъков, Десислава Джованович, Ерол Муртазов , Мая Илиева и други остро критикуваха и обвиниха за сегашното състояние на държавата и мизерстването на българските граждани и пенсионери всички правителства и депутати от демокрацията досега.

Без политически пристрастия и изказвания в полза на която и да е партия, хората заявиха, че се чувстват длъжни да подкрепят усилията на младите хора на България, които настояват за незабавна смяна на политическото статукво, за по-добро образование и реализация в Родината си, за достойно заплащане на труда, за здравеопазване, което да гарантира здравето на нацията.

Многото оратори, които поискаха думата, се обявиха категорично за лустрация на всички нива в държавното управление, за политическа лоялност, за нов изборен кодекс, за въвеждане на задължително гласуване, за електронно правителство, за работа и по-високи доходи, за спиране вноса на долнокачествени хранителни стоки, които изобилстват в магазините.

"България освен че е на първо място по бедност, е и на първо място по най-страшните заболявания. Някога от високо кръвно, сърдечни болести, диабет, рак и други са боледували рядко и предимно възрастни хора, а сега от тях страдат все повече деца и хора в разцвета на своята младост, които си отиват от този свят преди да са вкусили от живота. Мрем като пилци всеки ден, защото е унищожено родното производство, защото се внасят храни, които в Европа не се консумират изобщо и това се случва, тъй като истинското мляко, сирене, мес не са по джоба ни", заяви Иван Сабахлъков. 

Един от върлите седесари в Гоце Делчев и основател на СДС - Ерол Муртазов, попита дали някой знае къде се намира и с какво се занимава първият син депутат Александър Праматарски, за когото хората от целия Гоцеделчевски регион са гласували с надежда за промяна. Муртазов не спести критиката си и към депутати от други партии, пратени от неврокопчани в парламента да работят за народа си и да коват закони в полза на държавата, а в крайна сметка се оказало, че същите тези народни избраници гледат да подредят единствено своя живот.

"Вярвахме и гласувахме доверие, но всички ни излъгаха. Това повече не бива да го допускаме. Време е за оставка и на това правителство и на този парламент", заяви Ерол Муртазов. Той изрази недоумение защо партия като БСП е позволила да е подчинена и е дала цялата власт на ДПС да управлява и нагло да кадрува не само в Благоевградска област, но и в цялата страна.

"Всеки от нас има в къщата си деца или близки, които са гастарбайтери. Непростимо е да допуснем още едно поколение от млади хора да замине в чужбина. Тогава кой ще остане в България, кой ще продължи българския род? В момента държавата ни ври от протести - протестират студентите, протестират лекарите, протестират всички, само правителството на Орешарски и депутатите се правят, че нищо не се случва. Крайно време е да ни чуят и да си отидат", взриви с изказването си дългогодишната учителка Мая Илиева пред съгражданите си.

Пред микрофона излезе и възрастен мъж, който държа емоционално слово: "Бил съм член БКП, сега съм член на БСП. Тук съм да изразя подкрепата си към младите хора, които искат промяна. Бил съм в Камбоджа, бил съм на много места по света, но нашия хал го няма никъде. В една Камбоджа обикновените работици по шивашки и други цехове получават заплати, с които напълно задоволяват потребностите на семействата си и им остават пари за почивки и други екстри, а ние тук се стискаме и треперим да има първо пари за сметките и живеем с остатъка от нищожните ни заплати и пенсии. Срамно е, тъжно е, затова не се срамувам да съм тук, с всички вас на площада".

Всички присъстващи на протестния митинг единодушно взеха решение на 10 ноември от 11 часа на площад "Гоце Делчев" да бъде проведен митинг за отбелязване на годишнината от началото на демократичните промени в България, след което имащите сили и възможности да заминат за столицата и да се включат в националния митинг протест.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

НИЕ21:42 - 06.11.2013
САМО ЦИГАНИ И КРИВИ СЕЛСКИ МУЦУНИ НА ТЕЗИ СНИМКИ.НЯМА ЛИ ЕДИН ПЪТ ДА ИЗЛЕЗЕ НЯКОЙ СЕРИОЗЕН ЧОВЕК ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.КАТО ХАРДАЛИЕВ ИСТИНСКИ НАЦИОНАЛИСТ
до brat19:42 - 06.11.2013
Братле , гербаджиите ли ти вадят очите ?? Ами не видя ли другите дето бяха не вярвам тези от твоята партия БСП дето залягаха от зад за да не ги видите вие подлоги да са дошли за постове нали са управляващи . Хората бяха да подкрепят студентите и да си кажат болката от управлението на незаконното правителство на Орешарски което колкото по скоро си тръгне толкова по бързо ще се успокои държавата че няма да гледат мутри като доносника Манол на екрана който глади панталона и сънуваминистерски пост . Скоро щему устроим достойно посрещане !!!
Kръстю Бояджиев16:51 - 06.11.2013
Дрипльовци,не ми пука че ми викат Кръсю Нужника и че жена ми често забягва.Лапаме си от общината аз,тя,двамата ми сина/тарикати/.Къде бе забравяте брат ми Юри дето е на Пионерския лагер на Папаз чаир? Колко работи от там извлачихме,кантар няма.Сина Митко ще е кмет на другите избори и тогава ще ви видя,ни ток,ни вода,ни митинги.Малкия син нищо че е женствен депутат ще става.
NetGard13:51 - 06.11.2013
Sreshtu 50lv po banka razkrivam IP(el.EGN) i tri imena na choveka ili firmata,na koito se vodi. Pri interes pishete na [email protected]

FACEBOOK