20-метров трибагреник изгря над село Бистрица

Снимки: Личен архив

20-метров трикольор изгря над дупнишкото село Бистрица. Огромният трибагреник е монтиран преди ден в местността „Софарджик“ и се вижда от километри. Не случайно е избрано и самото място. Някога местността „Софарджик“ е била любима на турски бей, обитавал земите в Дупнишко. Местните разказват, че всеки ден на обяд той се качвал до там, за да наблюдава целия регион.

„От това място се вижда Дупница, Кюстендил, та чак Радомир. Мястото е любими за стотиците наши туристи. Идеята ни е огромния трибагреник, който е с размери 20 на 6 метра, да стои там целогодишно, не само за Националния празник на България. Нали знаете какво олицетворяват трите цвята на българския трикольор?! Нали знаете, че една държава, която не уважава своите символи - герб и флаг, не уважава себе си като народ. Нека да покажем на младите що е то уважение и гордост да си българин в навечерието на 3 март. И не само около тази дата, а всеки ден от годината“, обяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на селото Кирил Огенски.

Знамето е ушито по поръчка в Дупница, а идеята за това идва на младия патриот Димитър Георгиев. Момчето обожавало Бистрица, тъй като от там били неговите корени.

„Всичко стана в рамките на няколко дни. Митко ми се обади и каза, искаш ли да поръчам огромно знаме, което да се вижда от всички околности на Дупница. Веднага се съгласих с идеята и вчера успяхме да го монтираме. Покрай нашия огромен трибагреник преминава и екопътека, водеща към друга уникална местност – „Самоковището“, разказа още Огненски.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK