20-годишен на съд за домашно насилие, системно малтретирал партньорката си

Снимка: Infomreja.bg

Той ставал агресивен след употреба на наркотици

Районна прокуратура – Видин, приключи досъдебно производство и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р. Р. (на 20 години), привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 142а, ал. 5, чл. 296, ал. 1 и по чл. 131, ал. 1 от НК – противозаконно лишаване от свобода, предхождано от системно упражняване на физическо насилие по начин мъчителен и опасен за здравето на пострадалата; неизпълнение на заповед за незабавна защита от домашно насилие; причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие.

През февруари 2021 г. обвиняемият Р. Р. заживял на семейни начала със С. С. в дома си в гр. Видин. Вследствие на употреба на наркотично вещество амфетамин ставал агресивен, системно упражнявал физическо насилие спрямо С.С. Поводи за това били отказите й да употребява дрога и поради ревност.

Това продължило и когато двамата се преместили да живеят при близките на пострадалата. Въпреки че побоите зачестявали и ставали по-жестоки, тя не подавала сигнали в полицията и не търсила медицинска помощ.

Няколко пъти двамата се разделяли, след което отново заживявали заедно. За кратко той се въздържал от упражняване на физическо насилие спрямо С. С., но после отново продължавал да я малтретира. За един от случаите на насилие бил подаден сигнал в полицията. Пострадалата посещавала Център за спешна медицинска помощ във Видин, където й било издадено медицинско свидетелство.

Впоследствие, след подадена от С.С. в съда молба по Закона за защита от домашното насилие, била издадена заповед за незабавна защита, с която на Р. Р. били наложени ограничителни мерки. Няколкократно тя била нарушавани от обвиняемия.

На 30.07.2023 г. Р. Р. нанесъл пореден побой на пострадалата, остригал й косата, държал я против волята й в дома си повече от две денонощия, като през това време не й давал вода и храна. С. С. успяла да избяга при съседи. За случилото бил подаден сигнал в полицията.

В дома на обвиняемия са били извършени процесуално-следствените действия - оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване.

В хода на досъдебното производство са разпитани свидетели, назначени са и са извършени експертизи – съдебномедицинска, съдебна психолого – психиатрична.

Предстои делото да продължи в съда, съобщиха от държавното обвинение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK