20 % от децата са с наднормено тегло

снимка: infomreja.bg, архив

Днес се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Целта е насочване на вниманието към този проблем на много хора, да положат усилия и редуцират теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови заболявания, ортопедични заболявания, заболявания свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Акцентът, поставен от Европейския съюз и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло. Средно 20% от децата са с наднормено тегло, като ¼ от тях със затлъстяване, което означава, че 14 милиона деца са със свръхтегло и 3 милиона със затлъстяване.

 В България два милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион от тях със затлъстяване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//