1900 дървета спасиха от изсичане кюстендилци

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

Онези граждани на Кюстендил, които събират разделно отпадъците си, са спасили от изсичане 1900 дървета. Освен това са спестили количество електрическа енергия, ползвана от едно средно българско домакинство за 152 години и 4 672 000 литра питейна вода. Това сочи статистиката на ЕКОПАК за 2010 година.

От днес, втори юни, до неделя в градинката пред пощата кюстендилци могат да се включат в информационно-образователната кампания  „Архитекти на бъдещето“. Инициативата е на ЕКОПАК и Ейтийм с местен съорганизатор Община Кюстендил.

От миналата година специална еко-шатра обикаля българскити градове, подписали договори за рециклиране на хартия, пластмаса и стъкло с ЕКОПАК (някои от градовете са Бургас, Варна, Добрич, Русе, Плевен и Стара Загора, Монтана, Хасково).

Целта на кампанията е не само посетителите да бъдат информирани за системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки и практиките за разделно събиране и процеса на преработка до суровини за производство. Амбицията е да се подкрепи мотивацията – особено на младите и децата, да събират разделно битовите си отпадъци. Те най-добре разбират сега, че ползата от  спестяването на ресурси с цел опазване на околната среда е несъмнена, смятат от ЕКОПАК.

Шатрата ще бъде разделена на три равни по площ помещения, символизиращи 3-те типа отпадъци с обособен мултимедиен кът, където на 42 инчови екрани ще се прожектират специално заснети образователни филми. По време на кампанията, в шатрата ще има екипи, които ще отговарят на всички въпроси на посетителите, свързани с разделното събиране, рециклирането  и ползите от него.

В цветните контейнери на ЕКОПАК България за 2010 г. в Община Кюстендил са събрани и предадени за рециклиране 54 745 кг. стъкло, 146 105 кг хартия и 75 728 кг пластмаса.

Еко-шатрата е разделена на три щанда, посветени рециклирането – син за хартия, жълт за пластмаса и желязо, и зелен за стъкло.Обособен е мултимедиен кът, където се прожектират специално заснети образователни филми. Всички от екипа са подготвени да разговарят с посетителите, по темите за разделното събиране, рециклирането  и ползите му.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK