19-годишният Марио Караилиев хвана кръста в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

19-годишният Марио Караилиев днес извади Богоявленския кръст от река Градска в Гоце Делчев на християнския празник Йордановден. В реката за светинята се бориха 15 младежи, но след кратка надпревара в ледената вода Марио успя да извади кръста и пръв да го целуне за здраве и късмет.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил след като прие кръста от късметлията, закичи момчето според традицията със златен медальон с кръстче.

"Пожелавам на себе си, на всички именници днес и на всички жители на Гоце Делчев много здраве и успешна 2013 г. За втора поредна година участвам в този ритуал. Миналата годинане успях, но тази вярвах, че аз ще съм късметлията. Дори снощи сънувах, че хващам кръста и с тази нагласа и вяра ме изпрати сутринта цялото ми семейство", сподели Марио Караилиев.

Сред младежите, скочили в реката за Богоявленския кръст, бе и неврокопчанинът Георги Гелемеров - лицензиран спасител, който от години живее в Бургас и там многократно се е борил на този ден за кръста в морето.

Гелемеров използва гостуването си при роднини в Гоце Делчев и се включи с голям ентусиазъм в борбата за кръста. 

Половин час преди да пристигне край реката, литийното шествие бе предвождано от свещеници, църковен хор и владиката Натанаил.

И тази година хиляди жители на Гоце Делчев и региона по стара традиция се събраха край градската река, за да наблюдават хвърлянето и изваждането на Богоявленския кръст. Дълги опашки от миряни се извиха, за да получат благословение от дядо Натанаил и да бъдат поръсени за здраве, късмет и берекет с осветената от владиката Богоявленска вода.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до Бръмбър от 15;10 1ч.16:36 - 08.01.2013
Обзалагам се,че е писано от Краса Тезиева,леле много е зле тая!
Бръмбар19:11 - 07.01.2013
Аз съм Бръмбар, не пчеличка, че да обикалям масово медиите и да опрашвам. Проблем не ми е Терзиева. Проблем са ми тъпо написаните статии. С един уводен абзац, написан както трябва, щеше да е ОК. Ама го няма тоя абзац, няма акъл за него (или нарочно се избягва). Ей това е проблемът.
до Бръмбар15:10 - 07.01.2013
Бръмбаре напиши същите коментари и под материалите в другите медии те също отразяват събитието а не библията защото ако си истински християнин няма как да не знаеш какво е посланието за прекрасните християнски празници . Явно Терзиева ви е проблемът а не статиите но защо и веи сами не знаете головодници такива .
Щурец09:39 - 07.01.2013
Какво очаквате от статия писана от Красимира Терзиева? Добра е само и единствено в оплюването на хората,но и ИНФОМРЕЖА ревностно я защитава.Основна тема би трябвало да бъде ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА и думите на НАТАНАИЛ

FACEBOOK

//