179 катастрофи с 4-ма убити и 89 ранени от началото на годината в Кюстендилско

Снимки: МВР

Днес на път I–6 край Кюстендил започна специализирана операция

Днес на път I–6 край Кюстендил започна специализираната операция, представена пред медиите от началника на сектор Пътна полиция – ОДМВР, Радослав Боюклийски. Той подчерта, че операцията се провежда по метода на широкообхватния контрол, водачите бяха спирани и отклонявани за проверка към инспектори от няколко институции за отношение по компетентност.

В контролната дейност участваха екипи на ОДМВР-Кюстендил, от териториалните структури на АПИ, ИААА, Агенция "Митници" и НАП.

Пътните полицаи контролираха спазването на ЗДвП, наличие на застраховка ГО, използване на обезопасителните колани. Активните проверки целяха недопускане на неправоспособни да управляват МПС, както и недопускане на шофиране на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

Представителите на другите институции следяха за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и др.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Радослав Боюклийски подчерта, че контролът на пътното движение е ежедневен. Той предостави статистика за пътната обстановка на територията на областта.

От началото на годината по пътищата на областта са възникнали 179 ПТП, това е с 5 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, тежките ПТП са 56 – с 2 повече, убитите са 4-ма, а ранените - 89, което е с 16 повече от предходната година.

Боюклийски подчерта, че установените водачи на пътя след употреба на алкохол са 26, толкова са били за същия период и миналата година, двойно е установен броят на водачите, управлявали след употреба на наркотични вещества – 22-ма. Установените неправоспособни водачи са 12, като установените лани са 6. Досъдебни производства са образувани по случаите.

Той съобщи, че съгласно настъпилите законови промени и дадените разпореждания са иззети вече моторни превозни средства на водачи, управлявали след употреба на алкохол, наркотици или техните аналози.

Най-пресният пример е от вчера. 35-годишна водачка се е разделила с управлявания от нея  автомобил. Тя е установена да шофира след употреба на наркотично вещество. За всички случаи е  уведомена и прокуратурата, започнати са досъдебни производства.  

Боюклийски подчерта, че засиленият контрол и превантивните мерки от страна на служителите дават резултати.

В днешната акция, която се проведе за времето от 10.00 до 13.00 ч., бяха проверени 82 МПС, за установените нарушения са съставени 1 АУАН от служителите на ДАИ, 3 АУАН и 4 фиша от служителите на Пътна полиция, връчен е 1 електронен фиш за управление с превишена скорост.   

Акциите, провеждани под ръководството на МВР в цялата страна, ще продължат и занапред. Те са насочени към спазването на Закона за движението по пътищата. В хода им проверките ще се извършват по метода на широкообхватния контрол от екипи на няколко контролни институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK