175 г. от рождението на легендарния български хайдутин, войвода и революционер - капитан Петко войвода

Уважаеми българи, уважаеми членове и симпатизанти на ВМРО,

Днес се навършват 175 г. от рождението на легендарния български хайдутин, войвода и революционер, капитан Петко войвода. Роден в с. Доганхисар в Беломорска Тракия, той посвещава живота си за освобождението на беломорските българи по онова време, както и на обединението им с България.

Защитник на Родопите, борил се за свобода на потиснатите в Османска Турция и участник в Руско-турската война. За него песни се пеят и легенди се разказват.

Същевременно и той е обичал да пее песни за Делю войвода, бил е човек с буен нрав и с весел характер, обичал е и хоро да играе, но когато турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо, в личен ден Гергьовден, той остава семейството си и грабва пушката да мъсти за поробения български  народ.

Излиза в гората, като предводител на чета. За революционната си дейност и легендарните си подвизи бива подложен на инквизиции, но след като турците не получили никакво признание от него, го прехвърлят в Драма, впоследствие е освободен.

Привлечен от гърците, напуска Беломорието и отива в Атина и предприема революционна обиколка в Македония. В 1866 г. се среща в Италия с Джузепе Гарибалди, където организират „Гарибалдийска дружина” от 220 италианци и 67 българи. Тогава взима дейно участие в Критското въстание.

След успешна мисия в планината Шилик получава званието капитан. Впоследствие след различни неравни битки с башибозуци и турски потери, той води битки още в Димотишко, Гюмюрджинско, Дедеагачко, Кърджалийско и името му всява страх в турците. Тогава от Цариград Одринският валия събира огромна войска от 200 души и целия башибозук и всички каймакани, които се хвърлят в бой с кап. Петко войвода, но се провалят за пореден  път.

Животът му преминава 18 г. в борба. Получава в Русия орден за храброст - „Георгиевски кръст” и 160 дка от Киевска губерния. В борбата си за целокупна България в негова памет у нас са открити над 22 паметника. В Антрактида на осторв Ливингстън също се носи неговото име.

В родното му село Доганхисар, както и в двора на гръцко семейство и в ловния дом и „Сафари” в Гърция в Беломорска Тракия също е издигнат негов паметник, а в Рим в чест на 160 г. от рождението му го поставят редом до този на Гарибалди.

Има два брака като от първата си съпруга, гъркинята Елена, има син, а може би и дъщеря.

Храбрите български мъже, които са ни донесли свободата, не са един и двама, те са неизброими като герои и до тях като една ярка звезда се нарежда и капитан Петко войвода.

Поклон пред светлата му памет!

 

Красимир Каракачанов

Председател на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK