173 са регистрираните икономически престъпления за година в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Нараства броят на регистрираните и разкрити престъпления против собствеността

През изминалата година в сферата на икономиката са регистрирани 173 престъпления, от тях са разкрити 104, показва отчетът на ОДМВР - Кюстендил, за изминалата година. За съпоставка през 2018 г. са регистрирани 172 и са разкрити 55 икономически престъпления. Коефициентът на разкриваемост през 2019 г. е 60,12 %, при 31.98 % за 2018 г., увеличение с 28.14 пункта. 

През 2019 г. са разкрити общо 145 икономически престъпления (104 бр. от регистрираните през годината и 41 бр. от регистрираните в предишни периоди). Като извършители по тях са уличени 145 лица.

Нараства броят на регистрираните и разкрити престъпления против собствеността. Извършителите на престъпната дейност са изключително внимателни, което прави доста сложно разкриването и документирането на въпросната престъпна дейност.

Значителен остава и броят на документните престъпления, като и тук се наблюдава повишаване на разкриваемостта в сравнение с предходни периоди.

Наблюдава се устойчивост  и на злоупотребите със средства на ЕС, като причината за това е, че тези средства са преобладаваща част от инвестиционния ресурс на обществото в момента.

През  2019 г. самостоятелно или съвместно с други контролни органи са проведени 145 специализирани полицейски операции (СПО) по противодействие на икономическите престъпления. Ежеседмично съвместно със служители на Митница - Кюстендил и Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Кюстендил, се провеждат операции за проверка на лица и фирми, занимаващи се с превоз, съхранение и търговия с акцизни стоки – тютюневи изделия и алкохолни напитки.

47 са установените случаи за продажба на акцизни стоки без бандерол. 35 от тях са прекратени и извършителите са наказани по административен ред, а за 12 бр. са образувани досъдебни производства, които са разкрити.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK