17 казана курбан раздадоха за празника на Божията майка, закрилница на Симитли

Снимки: Община Симитли

Денят на Рождество на Пресвета Богородица по църковния календар е празничен ден за Симитли. Рано сутринта в храма бе отслужена Божествената Света литургия, стотици миряни запалиха свещица за здраве.

18 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли. 1 бик също бе дарен за курбана на църквата. Цял ден вчера десетки доброволци симитличани белиха зеленчук, рязаха и подготвяха днешния курбан. Всичко хората правят безвъзмездно, защото задружността и доброволният труд са възнаградени от Бога.

17 казана курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки, дошъл на празника. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов седнаха на обща трапеза с всички празнуващи. Много хора, минавайки случайно през града, дойдоха да запалят свещ за здраве. 

За първа година 15-те деца от неделното училище към храма бяха в помощ на църквата. Пременени с тениски, на които бе щампован ликът на Богородица с младенеца, децата чевръсто помагаха за събирането на цветята, сервирането и събирането на парите, оставени от хората в касите. 

В деня, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8-и септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история. Божията майка е закрилница на града.

Храмът в Симитли е наречен на Рождество на Пресвета Богородица. Градежът на църквата започва веднага след Освобождението. Именно тогава града започва да се населва с хора от планинските села. Нуждата от храм и от вяра по това време е била особено силно изразена. Инициативни хора създават комитет и започват събирането на средства за градежа на църквата. Местен свещеник взима кредит от банката за градежа на божия храм, който изплаща 20 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//