До края на декември мостът за село Покровник ще "бъде пуснат"

Снимка: Юри Танев, Забелязано в Благоевград/ Фейсбук

Кметът на Благоевград иска и по-бързото му "вкарване в експлоатация"

Кметът на Благоевград ще поиска предсрочно пускане на движението по моста за село Покровник.

Предсрочно – преди държавната приемателна комисия да провери новоизграденото съоръжение, което остави без пряк достъп 6 села от община Благоевград до града.

Към момента мостът документално е „получил“ Акт 15. Предстои да бъде свикана комисия, която да провери изградено ли е всичко по план, готов ли е мостът за употреба и тогава той да бъде „пуснат“.

Кметът на Благоевград, който като представител на Общината няма общо с изграждането на съоръжението, може само да поиска мостът да бъде пуснат във временна пробна експоатация и така да спести обиколния маршрут, който изминават жителите вече две години.

На въпрос дали мостът ще бъде „шумно открит“ с прерязване на лента, Байкушев каза: „Сценки няма да разиграваме“. Уточнявайки, че Общината и ОбС в частност има връзка с Покровнишния мост, както е познат, в това да улесни документално процедурите по строежа му.

Реалистичната прогноза, каза Байкушев, е до края на декември да бъде пуснат за движение.

На 16 март тази година започна изграждането на моста.

Самият строеж бе „задействан“ по времето, когато бившият областен управител на Благоевград – Николай Шушков, бе заместник регионален министър.

Припомняме, че два протеста, които затвориха АМ „Струма“ и Е-79 се състояха през 2022 и 2023 г. Жители на 6 села се обединиха с искане мостът да бъде изграден по-бързо.

На 20 януари път се преведе среща между протестиращите, представители на МРРБ, АПИ и Община Благоевград, както и Областната управа, на която бе обещано, че през март дейностите стартират.

В рамките на 40 дни (които започват да текат от 26 януари) изтича срокът по обявената от АПИ обществена поръчка за избор на фирма, която да изгради моста, в този срок се вмества и изграждането на допълнителното временно съоръжение. Сроковете обаче не се бавят, уточниха представителите на институциите и заявиха, че строежът на моста е предвиден за 300 дни, което означава, че ще бъде готов около ноември 2023.

Преди изграждането на основното съоръжение бе изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации без това да води до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК: "Хронология на покровнишкия мост": Бави ли се строежът или просто се спазва законът?

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK