16 ранени при бунта в Харманли, 200 мигранти са задържани

Снимка: БГНЕС

Безпрецедентни размирици обхванаха лагера в Харманли. Мигрантите нападнаха с камъни силите на реда, 14 полицая са ранени, като един тежко в главата. Ранени са и двама чужденци. Съобщава се за около 200 задържани, предаде кореспондентът на БГНЕС от мястото на събитието.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения. Това увери премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в бежанския лагер в Харманли след възникналите безредици там, предаде bTV. Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на “Ислямска държава“ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините.

„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, предупреди той. Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. Той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. „Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви той.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той е разговарял е с главния прокурор и започват огледи от следователи и прокурори. „На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения”, увери Борисов. По негови думи през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. “Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери той.

Бунтът избухна с нова сила в четвъртък вечерта, въпреки уверенията, че ситуацията е под контрол. Полицията използва водно оръдие и гумени патрони, за да се справи с побеснялата мигрантска тълпа. Размириците започнаха по-рано през деня, когато мигрантите разрушиха новата сграда в центъра, изнесоха и запалиха мебелите от нея. По първоначална информация бунтът е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера. На място пристигнаха полиция и жандармерия.

Силите на реда бяха замеряни с камъни от развилнялата се тълпа, която дори постави условие на властите да отворят границата със Сърбия, за да продължат своя път на Запад. В лагера има над 3000 мигранти. В следобедните часове напрежението спадна. Главен комисар Христо Терзийски, който пристигна на място, заяви, че има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество. Процесуално-следствените действия за установяване на конкретните извършители ще бъдат проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Терзийски съобщи, че на място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. В зависимост от ситуацията, има готовност силите да бъдат увеличени или редуцирани. Председателят на Агенцията по бежанците Петя Първанова също се включи в преговорите с мигрантите.

Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в днешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга“ – заяви Първанова след срещата. Тя отново подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли.

„Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територия от 175 дка. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скринига“, посочи Първанова и допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването. Председателят на ДАБ бе категорична, че центърът не е огнище на зараза и припомни, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в РПЦ – Харманли е преустановен.

Директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков обясни, че събраните до момента данни по случая са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково. В рамките на образуваното досъдебно производство продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK