1500 дка изпепелени при пожара над Рилския манастир

снимки: infomreja.bg

Утре е решаващ ден за овлдяването на пожара, бушуващ над Рилския манастир. Към 17 часа огънят бе обхванал площ от 1500 дка, 150 от тях иглолистна гора - бял бор.

500 души - добровлоци, полицаи, войници, пожарникари, служители на горите ще гасят утре пожара в местността "Белия бор" по земя. И утре два хеликоптера на военните ще атакуват огъня от въздуха. Рано сутринта ще им бъде доставено гориво на стадиона в град Рила, за да не летят до авиобаза Крумово, както досега, за да зареждат. За което се губят 2 часа.

Пожарът е ограничен от днве страни, включително откъм Светата Рилска обител, но от другите две се разгаря.

Булдозер „Камацу”, пристигнал късно след обяд днес от Благоевград, ще започне да прави просеки, широки 4 метра.

Пожарът, избухнал вчера към 14 часа на височина от 2200 метра, първоначално обхвана 15 дка високопланински пасища. Само за 24 часа площта му се увеличи 100 пъти. Решаващ принос за това има вятърът, появил се по обяд днес.

Ситуцията с развитието на пожара, причинен според шефа на огнеборците от Кюстендил комисар Христов, от човешка намеса, се докладва на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов.

От утре вече ще се разчита и на добороволци, които трябва да се явят рано сутринта при пчелина на Илинна река. Те ще бъдат допускани в района на пожара, до който се излиза за около 2 часа само след инструктаж. Заради навлизането на над 500 човека в района на пожара, в щаба от утре ще дежурят лекарски екипи с линейки.

Щабът се оглавява от главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН, началника на ОУ на ПБЗН-Кюстендил комисар Гроздан Христов, областния управител на Кюстендил инж. Владислав Стойков.

Къде да изсипват гондолите с вместимост от 2 000 литра вода, която се пълни от водоема в град Рила, от борда на хеликоптерите нарежда шефът на РС ПБЗН-Рила главен инспектор Стефан Тахтаджийски.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK