150-годишнината от рождението на Махатма Ганди увековечиха с изложба

Снимки: Община Благоевград

Вчера бе открита изложба “Махатма Ганди – сила на Истината” в Благоевград

Вчера бе открита изложба “Махатма Ганди – сила на Истината” в Градска художествена галерия - Благоевград.

Изложбата е посветена на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, който със силата на скромността и отречеността си надживява ограниченията на времето и пространството. Животът на Махатма Ганди е безмилостна борба в търсене на истината и това, което е правилно. Той вярва в несломимата воля на човека и в присъщата доброта на хората, работи неуморно за извисяването на най-бедните и най-потъпканите. Застъпва се за равенството, правата и подобряване начина на живот на хората, послания, които резонират силно и до днес от един век насам.

Селма Тодорова прочете поздравителен адрес от посланика на Индия, Пуджа Капур:

Инициативи като тези празнуват невероятното специално приятелство между Индия и България. Бих искала да благодаря на г-жа Селма Тодорова, куратор на проекта, г-жа Йорданка Боянова, председател на Индологическата фондация „Изток-Запад“, и на всеки художник, посветил времето и творчеството си в чест на универсалната сила на посланието на Гандиджи, посредством красотата на изкуството, по повод 150-годишнината от рождението му. В Благоевград - вашия прекрасен и гостоприемен град е второто показване на изложбата. Тя ще продължи да пътува из България, а след това и по целия свят, включително и Индия. Надявам се, че ще получите шанс да я видите лично! Благодаря ви!

В изложбата участват с творби, посветени на Ганди, двайсет от най-добрите наши живописци и скулптори, вдъхновени от живота и делото на Ганди. Събитието бе открито от Красимир Тодоров, художник и дизайнер, чийто каталог съдържа всички творби, представени на изложбата, Цветан Стоянов, Иван Милушев – директор на Градска художествена галерия и Селма Тодорова – куратор на проекта. Представител на община Благоевград бе д-р. инж. Василиса Павлова, зам.-кмет. Организатори са Индологическа фондация “Изток-Запад” и Посолството на Република Индия. Изкуствовед - Пламена Димитрова- Рачева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK