150 години НЧ „Светлина 1871“ - с. Соволяно

Снимка: Infomreja.bg

Бяха наградени всички дарители с грамоти и подаръци с емблемата на читалището

Легенда разказва по времето на турското робство за Васил Левски, който идва в Соволяно и дава идеята за създаването на читалище, като подарява на местните няколко книги, които се пазят и досега. 

Век и половина отпразнува вчера НЧ „Светлина 1871“ в с. Соволяно с председател Зоя Кирилова и секретар Корнелия Чизмова.

Официални гости на тържеството бяха Иван Андонов като представител в двойна роля - председател на Общинския съвет в Кюстендил и председател на НЧ „Братство1869”, гр. Кюстендил, София Пейчева - директор на РБ „Емануил Попдимитров”, секретарката на НЧ „Христо Ботев 1925” Анна Янева - с. Горановци, Милен Порожанов - председател на НЧ ”Надежда 2007” и директор на радио ”Ритъм +”, Слава Соколова – народна певица и художествен ръководител на женска певческа група „Струмски полъх” към читалището, Георги Славчев – поет философ, Радка Велинова поднесе слово като бивш кмет 3 мандата и един като общински съветник, журналисти, читалищни дейци и др.

С изключителна организация екипът на НЧ „Светлина-1871”, подпомаган от кмета Пламен Илиев, е събрал историята за дейността му през тези години още от времето на турско робство, когато Левски посещава това забележително кюстендилско село и подарява първите няколко книги, с които слага началото на читалището.

Доклад за дейността през годините на читалищните дейци изнесе секретарката Корнелия Чизмова, която се обърна към присъстващите с думите: ”Уважаеми гости, скъпи самодейци и читалищни деятели, „Богатството е смертно, а добродетелта безсмертна“ - това е девизът, с който нашето читалище преди 150 години е започнало своето начало през най-тъмната епоха на политически гнет и безправие. 

Бавно и мъчително започва да се издига сградата на българското читалище. Жителите на с. Соволяно също са вдъхновени от това възраждане и не остават настрани, повлияни от примера на Свищов и Лом, където през 1856 г. са основани първите народни читалища в България. След Освобождението, след основаването на НЧ” Братство 1869” и НЧ ”Зора” в Дупница, през 1871 г. се основава нашето НЧ ”Светлина 1871 г.“ като културно-просветна институция, като неин пръв председател е Димитър Стоянов и библиотекар Г. Стамболийски. Отваря врати и неделно училище, създава се черковен хор, театрална трупа и публична читалня в 1895 г., за да се достигне до 10 000 тома библиотечен фонд. Днешните самодейки са 10 на брой, които винаги печелят дипломи и награди. Днес навършваме и 75 г. от създаването на народния ни хор“.

С решение на читалищното ръководство бяха наградени всички  дарители с грамоти и подаръци с емблемата на читалището, които бяха 20 на брой и са подпомогнали неговата дейност и дарили най-вече книги. 

Васил Марушкин се оказа най-големият дарител, предоставил на НЧ „Светлина“ около 1000 книги, както и Васил Атанасов, подарил компютърна конфигурация.

Беше изявена и най-активната читателка на читалищната библиотека - Румяна Портокалска. Грамоти бяха раздадени както за дарителство, така и за активна читалищна дейност на: Здравка Радичкова - правила дипломната си работа с това читалище, Радосвета Златева, Роза Стоянова, Цецка Джонева, Лазаринка Якимова, Лидия Точева, семейство Атанасови, Олег Андонов, Марияна Илиева, Венета Антова, Веселка Коларова, Албена Радева, Васил Марушкин, още на Бойка Коларова, Любка Ивкова, Лиляна Атанасова, Янка Кабзималска, Трънка Илиева, Димитър Тасков, Василка Гълъбова и др.

След като гражданите се насладиха на изпълнението от певческите групи на народни и стари градски песни и изслушаха поздравителните адреси от Община Кюстендил, НЧ „Хр. Ботев 1925” - с. Горановци, а съпругата на заслужилия народен певец Благовест Порожанов и деятелка в НЧ ”Надежда 2007” подари красив букет на секретарката Корнелия Чизмова.

Георги Славчев,  поетът философ, който проучва родовите корени и живее в момента в съседното село Стенско, изказа своите спомени още отпреди 43 г., когато е развивал дейност тук, и подари на читалището най-новата си книга и дообогати фонда, като каза, че техните предци са им предали най-хубавите добродетели, за да оцелеят през годините и да стигнат до тук.

Корнелия Чизмова завърши с думите: „Искам да вярвам, че дори и след нас ще се появят будни хора, които да продължат народните традиции и да работят с плам, за да честваме още много години напред“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK