150 г. от рождението на българския революционер, основател и първи председател на ВМРО, д-р Христо Татарчев

Днес, на 16. декември, се навършват 150 г. от рождението на българския революционер, основател и първи председател на ВМРО, д-р Христо Татарчев. За образец на Устава се използват „Записките по българските въстания” на Захари Стоянов.

Роден в гр. Ресен, тогава в Османската империя, в семейство на богат банкер и търговец. Учи в Брацигово и в Пловдив. Завършва медицина в Цюрих.

Христо Татарчев се смята за организатор на Българския таен централен революционен комитет. Като студент през летните ваканции обикаля Струмица, Щип, Велес, Кочани, Куманово, Скопие и др. градове, за да установи какво е нивото на българщината. Той е участник като български офицер от Българската армия във войните за националното обединение.

Родният му град Ресен, в който преобладавало християнското население, не е останал встрани от народния подем на българите през Възраждането, когато назрява неизбежната необходимост за борба и да се сложи край на хаоса и на безправния турски режим.

Д-р Христо Татарчев като съратник с Дамян Груев, Пере Тошев, Андрей Ляпчев и др. дейци си остава една от най-ярките фигури за националноосвободителното движение на останалите под турско иго българи.

След Берлинския конгрес той се явява почти три десетилетия като един от най-трезвите и отявлени ръководители на революционните борби на българите от Македония и Одринско. Изгражда гъста мрежа от множество революционни комитети и участва и в Съединението.

Когато е избран за председател на Солунския конгрес през 1896 г., той е заточен в Подрум за дейността си, но впоследствие е помилван по случай рождения ден на султана. След известно време е затворен в гръцки затвор за участие в скалъпено убийство, и оттам е освободен под натиска на България.

След 1910 г. пише мемоари в различни вестници като „Македония”,”Заря”, „Вардар” и др. През 1944 г. германците му предлагат да поеме поста на президент на независима Македония, но той отказва. Неговото име носят улици в Благоевград, в София и в Скопие.

Неговият блян бе осъществен чрез създаването на конспиративната организация на ВМРО. В негова чест е построен паметник-мавзолей в алеята на опълченците в Централните софийски гробища.

Историята е необходимо да се напомня и да не се забравя, за да изкристализира истината за революционните процеси по онова време и да не се забравят борците за независимост и по-добър живот!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK