15-годишен цар на лозята коронясаха на 20-ия празник на виното в Илинденци

снимки: infomreja.bg

15-годишният Петър Михов е тазгодишният цар на лозята, коронясан на уникалния празник на виното в село Илинденци, община Струмяни. Четвърто поколение лозар, Петър Михов има амбицията да продължи фамилната традиция. 50 тона грозде от 40 декара е постижението на семейство Михови от последната реколта.

"Тази година да е още по-берекетлийска", си пожела най-невръстният цар на лозята в 20-годишната история на винения празник в Илинденци. Призът не е единствен за фамилията. Преди три години чичото на Петър – Борислав Михов, също бе коронясан за цар на лозята.

Петър Михов учи в Земеделската професионална гимназия в Сандандски и е твърдо решен като завърши училище, да се посвети изцяло на занаята на дедите си - лозарство и винарство. Веднага след като получи царските одежди и атрибути, кметът на община Струмяни Емил Илиев му връчи и почетна грамота.

Първата награда за най-добро червено вино от последната реколта бе присъдена на Никола Сарадинов, а за бяло вино – на Славчо Мешков. Валентин Стаменов и Симеон Хаджиев се класираха на второ място - съответно за най-добро червено и бяло вино, а третото място заеха Благой Диманков с червено вино и Васил Станоев с бяло вино.

Виненият празник в Илинденци се чества всяка първа събота от месец февруари. Тържествата днес започнаха рано сутринта на селския площад и се пренесоха на лозовите масиви в подножието на Пирин планина, от чийто върхове "слязоха боговете на виното" - Трифон, Загрей, Дионис, Бакхус и Сабазий. С тях бе и девойката Кераца, кръстена на керацуда - прочутия сорт грозде, отглеждан единствено в този район.

След освещаването на младите вина бе ритуалното зарязване на лозята от "боговете на виното", кмета на Илинденци Бойко Ибришимов и местния свещеник. След тържествената част последва всеобщо веселие с много вино, местни мезета, фолклорна музика и хора.

Десетки местни жители и гости не пропуснаха и тази година празника на виното в Илинденци. В необичайно топлото време днес депутати, кметове, бизнесмени и познавачи на божествената напитка се веселиха заедно до късен следобед, като си пожелаха реколтата тази година да е още по-добра.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

4520:20 - 04.02.2012
Страхотен празник стана и тая година, както винаги
12316:25 - 04.02.2012
Емиле от цялата област баш Башев ли покани бе?
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK