15 години затвор за кюстендилец, убил 32-годишна жена

Снимка: Infomreja.bg

Според защитата на обвиняемия нямало данни за умисъл в извършеното деяние

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, при първоначален режим на изтърпяване „строг“, за подсъдимия Божидар С., определи петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Надя Георгиева. Съдът призна обвиняемия за виновен в умишлено убийство /по чл. 115 от НК/ на 32-годишната кюстендилка М. Д., станало на 13.05.2018 година. Съдът призна обвиняемия за невинен по първоначално повдигнатото му от прокуратурата обвинение за умишлено убийство, в условията на опасен рецидив.

Съдът групира наказанието по това дело, с предходно осъждане от Районен съд – Кюстендил, и определи едно общо наказание от 15 години лишаване от свобода, като приспадна вече изтърпените 1 г. и 10 месеца лишаване от свобода по предходното осъждане, и времето, през което обвиняемия е с мярка „Задържане под стража“, до влизане на присъдата в сила.

Прокурорът от Окръжна прокуратура, Владимир Мицов пледира, че обвиняемият е извършил убийството в условията на опасен рецидив, предвид многобройните му осъждания и поиска наказание - 17 години лишаване от свобода.

Служебният защитник на частните обвинители – майката и малолетния син на пострадалата, адвокат Кирил Станчев настоя за по-голямо наказание, от 20 и над 20 години лишаване от свобода.

Адвокатът на подсъдимия, Емил Велинов пледира за промяна на правната квалификация на престъплението, защото според него няма данни за умисъл и настоя за наказание по чл. 119 от НК - за убийство, при превишаване пределите на самоотбрана или за убийство в състояние на афект / по чл. 118 от НК /.

Съдът уважи частично гражданските искове на частните обвинители -  майката и малолетния син на пострадалата, като им присъди по 70 000 лв. за претърпените неимуществени вреди, като отхвърли останалата част от претендираните от тях по 100 000 лв. Съдът присъди 30 000 лв. обезщетение за бащата на пострадалата и отхвърли гражданските искове на двамата й братя.

Съдът потвърди взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като определението може да се обжалва пред САС, в 7- дневен срок.

Присъдата, с която на Божидар С. бе наложено наказание от 15 години лишаване от свобода, за умишлено убийство, може да се обжалва и протестира пред САС, в 15-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK