146 години по-късно: Кюстендил е освободен!

Снимки: Infomreja.bg

С историческа възстановка започнаха тържествата по случай 146-годишнината от Освобождението на града

С историческа възстановка стартираха тържествата по случай 146-годишнината от Освобождението на Кюстендил. За втора поредна година членове на Национално дружество „Традиция” пресъздадоха събитията от края на януари 1878 г.

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметът Кристиян Иванчов, областният управител инж. Александър Пандурски, зам.-областният управител Мария Зарева, Велбъждски епископ Исаак и общински съветници преживяха паметните исторически събития, довели до Освобождението на Кюстендил.

Историческата възстановката започна пред къщата-музей "Ильо Войвода", а в нея участие взеха над 80 души от Национално дружество „Традиция“, както от Кюстендил, така и от страната. Събитието беше наблюдавано от стотици кюстендилци, които с бурни аплодисменти посрещнаха Освобождението.

Във възстановката участие взеха и талантливите танцьори от Танцов ансамбъл "Пауталия" при Народно читалище "Пауталия 2008", гр. Кюстендил.

Събитието се организира от Община Кюстендил, Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил, НЧ "Ген. Владимир Заимов 2013" и НЧ "Пауталия 2008".

„Историята трябва да се помни, независимо кое, как и кога се е случило. Изказвам благодарности към клуб „Традиция“, с тях успяхме да надградим това, което беше направено миналата година за първи път. Догодина предвиждаме още по-грандиозна възстановка“, обяви кметът на Кюстендил, инж. Огнян Атанасов.

Официалната церемония по отбелязване на годишнина от Освобождението на град Кюстендил ще продължи на 29 януари, когато от 11:00 ч. от площад „Велбъжд“ ще тръгне паметно шествие до паметника на освободителя на града - Ильо Войвода, водено от Професионален духов оркестър – Кюстендил.

Шествието ще премине през бюст-паметника на Ильо Войвода на ул. “Демокрация”, след което ще се отправи към паметника на войводата, където с произнасяне на тържествено слово и полагане на венци и цветя ще бъде отдадена почит към живота и делото на всички, посветили живота и делото си за освобождаването на Кюстендил и родината.

Програмата, посветена на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил, ще продължи с тържествен концерт, който ще се състои от 18:00 ч. в НЧ „Братство“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK