143 години от рождението на Гоце Делчев отбелязаха неврокопчани

снимки: Гергана Войнова

143-годишнината от рождението на Гоце Делчев отбелязаха с официална церемония днес жители, общински служители, учители, ученици, представители на институции и политически партии в Гоце Делчев, който носи името на легендарния войвода.

Годишнината бе почетена с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града.

Кметът Владимир Москов и заместникът му Валери Сарандев се поклониха пред община Гоце Делчев и зам. кмета Валери Сарандев се поклониха пред монумента и положиха голям венец от името на общинската администрация.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден e на 4 февруари 1872 година в гр. Кукуш. Умира на 4 май 1903 г. на път за конгреса на Серския революционен окръг, смъртоносно прострелян в сраженията при село Баница.

По-късно днес, от 18.00 часа, в залата на НТС, ще се състои дискусионна среща в памет на делото на Гоце Делчев.

Специален гост на нея ще бъде големият български историк проф.Андрей Пантев. По време на срещата ще бъде представен документалният филм „Още ли бродиш, Делчев войвода” – продукция на БНТ–Телевизионен център Благоевград.

Филмът разказва за съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в село Баница и съдържа уникални кадри, които не са виждани досега.

Сценаристи на филма са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, оператор - Любен Панков,а музиката е дело на Петьо Кръстев.

 

снимки: Гергана Войнова
снимки: Гергана Войнова
снимки: Гергана Войнова
снимки: Гергана Войнова

КОМЕНТАРИ

НЕВРОкопчанин16:37 - 04.02.2015
Много яко! Един венец и няколко сватбени букета... На всичкото отгоре и трикольори върху тях! Не го правете повече! На паметник се полагат цветя и венци! Не букети!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK