14-годишен улови кръста в Симитли

снимки: Община Симитли
14-годишният Борислав Илиев извади кръста на Йордановден от водите на река Струма в град Симитли. Младото момче пребори над 20-ина момчета и млади мъже в ледените води на реката. Отец Спас отслужи празнична служба в общинския център, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма. 
 
Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма навръх Йордановден, малко преди да започне надпреварата във водата. 
 
Въпреки студа, стотици се събраха по бреговете на Струма за християнския ритуал. Не повече от 2-3 минути продължи боричкането в ледените води на реката. Между ледените капки, многото храброст и мускули, 14-годишният Боби улови и вдигна християнския символ на Богоявление в Симитли. 
 
По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Двамата поведоха и мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката.
 
Борислав Илиев е 8 клас в гимназията в град Симитли. Детето за първи път участва в ритуала. Позамръзнал, Боби пожела за себе си и за всички жители в Симитли здрава година, мир и благополучие. Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли. Малко след ритуала на реката, Борислав мина през кметския кабинет, до няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща, до всеки дом.  
 
10-ина смелчаци в Крупник търсиха кръста във водите на шадравана на централния площад на селото. Късметът да хване в ръце светинята тази година споходи 18-годишният Антонио Тошев. След празничната черковна служба на Богоявление отец Величко хвърли християнския символ във водата. 
 
Богоявленският ритуал в симитлийското село се премести във фонтана пред църквата след неприятен инцидент. Местните са завирявали място в реката край Черниче. Преди години обаче загубили кръста и едва спасили и човек от замръзване. Тогава църковното настоятелство в Крупник решило да пренесат ритуала в шадравана. 
 
Дете извади Богоявленския кръст и в село Градево. Късметлията на Йордановден бе Роберто Йорданов. Деветокласникът от гимназията в Симитли извади Божието разпятие от водите на река Градевска.
 
В село Железница късметлията тази година е 21-годишният Денислав Гиздов, 24-годишният Александър Димов улови кръста в село Черниче. Млади мъже са късметлиите и в Брежани и Полена - Петър Божинов на 22 години и 26-годишният Мирослав Синтюков. В Полето светинята улови 46-годишния Димитър Ангелов.
 
 
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK