139 години от обесването на Васил Левски

В Благоевград днес отбелязват 139-годишнината от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски. В знак на признателност, ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на революционера от 11 часа. Честването организира Община Благоевград.

Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Жизненият път на Апостола приключва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в София, където бива обесен.

В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. В момента портрета на Левски e поставен в кабинетите на президента и премиера на България, на министрите, областните управители, на кметове и на много други политици. Портрет на Левски е на знаковото място, където преди са били портретите на цар Борис III и на Тодор Живков. Образът на Левски нееднократно е поставян на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети.

Избран е през 2007 г. за "най-великия българин" на всички времена в първото издание на едноименното телевизионно шоу, проведено от  Националната телевизия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK