130 години Софийски университет! Тържествен концерт в Народния театър

Снимка: Нова тв

Най-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет, чества 130-тата си годишнина. По този повод на официална церемония в Алма Матер Българските пощи валидираха нова пощенска марка. В Народния театър се проведе тържествено събрание и концерт.

На тържественото събрание предишните ректори на университета акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев получиха почетното звание "Академикус емеритус". Бе връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет. Лауреатът на наградата, която се връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

Гост на тържественото събрание беше и президентът Румен Радев.

„Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата и критичната мисъл. На стремежа към неизменното търсене на истината”, каза държавният глава.

„Всички българи наричаме Алма матер светския храм на България. В аудиториите на университета българи от различни вери, но водени от каузата, че мъртва е безкнижната душа, заедно споделят общата за народа ни религия – знанието“, каза още Радев.

В речта си държавният глава заяви, че младите българи са все по-малко, но върху тях пада отговорността да променят радикално моралния климат в Родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK