13 са жертвите на стрелбата в Чехия, ранените са 25

Снимка: БГНЕС

Мотивите на нападателя все още не са ясни

Чехия затегна сигурността около всички училища и обществени сгради. Карловият университет отмени всичките си лекции днес. Масовата стрелба в четвъртък беше най-тежкото подобно престъпление в историята на страната. Това беше повод за обявяването на национален траур на 23 декември.

Всички убити при нападението са чешки граждани, казаха от полицията. Сред ранените има трима чужденци. Разследващите смятат, че преди да нападне университета, младият мъж е убил баща си. Полицията получила сигнал, че той обмисля самоубийство и отишли да го търсят в аудитория, където трябвало да бъде на лекции. По това време той атакувал друга сграда на университета. Когато полицаите го доближили на тераса на сградата, мъжът се самоубил.

„Призовавам всички да не се възползват от тази трагедия, нито политически, нито с цел атака към полицията, нито с цел разпространение на дезинформация”, заяви президентът на страната Петър Павел.

Полицията смята, че доказателствата свързват нападателят с друго шокиращо престъпление. Миналата седмица в гора край Прага неизвестен застреля млад баща и 2-месечното му бебе. Те бяха избрани наглед произволно и досега нямаше заподозрян.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK