1,2 г. условно за дървен бос от село Долен

Ексшефът на РДГ - Благоевград инж. Иван Гергов запечата през декември 2010 г. гатера на Мехмед Маневски след заловената крадена дървесина, снимки: infomreja.bg

Районният съд в Гоце Делчев постанови условна присъда от 1,2 г. с 3-годишен изпитателен срок за бракониера на дървесина Мехмед Маневски от сатовчанското село Долен. Маневски ще трябва да плати и глоба от 2000 лева в полза на държавата.

На 10 декември 2010 г. при акцията за залавянето на камионите на Маневски, натоварени с близо 30 куб. м крадена дървесина, той влезе в пререкание с полицай от Сатовча и нападна лесничей от ДГС – Гърмен.

Жители на Сатовчанско и горски стражари изразиха недоволство срещу леката според тях присъда, постановена от съда 4 години след извършеното от Маневски престъпление.

Произнасянето на районните магистрати в Гоце Делчев идва след няколко връщания за доработване и преразглеждане на събраните доказателства по въпросното дело.

Съдът призна за виновен Мехмед Маневски в това, че на 10 декември 2010 г. по черен горски път в местността „Гробето“, в землището на село Долен, без редовно писмено разрешително, е извозвал от държавния горски фонд на територията на ДГС – Гърмен иглолистни трупи с два товарни автомобила „Камаз“, собственост на управляваната от него фирма “ММД” ЕООД.

В единия от камионите установената дървесина е била 13,03 куб. метра на обща стойност 1272,20 лева, а в другия „Камаз“ - 13, 40 куб. метра за сумата от 1252,50 лева.

Цялото количество заловена крадена дървесина от бракониера Маневски възлиза на 26.43 куб. метра в размер на 2524,70 лева, според оценката на вещите лица по делото.

Маневски е признат за виновен и по второто обвинение за това, че същия ден при залавянето на първия от товарните автомобили в местността „Гробето“, той употребил сила, като блъснал в канавката и ударил с камък по рамото Ферат Качариев - служител по онова време в ДГС – Гърмен. Качариев се опитвал да окаже съдействие на полицейския служител при осъществяването на акцията за залавяне на крадената дървесина.

Посегателството върху горския стражар обаче съдът е квалифицирал не спрямо служебно лице, а върху обикновен съвестен гражданин. Според мотивите на съда, Ферат Качариев е заемал длъжността горски надзирател в VІІІ охранителен участък на територията на община Гърмен , притежавал е всички права и задължения за опазването на горите и извършване на проверки по сигнали и жалби за нередовности и нарушения в Горския фонд само на територията на община Гърмен, но не и в района, охраняван от ДЛС „Дикчан“ – Сатовча, където е спипана нелегалната дървесина.

Горски служители и жители на Долен и околните села са категорични, че присъдата на Маневски е символична и че съдът е трябвало да приложи закона в пълната му строгост, а именно ефективно наказание и поне десетократно по-висока глоба.

След горския екшън на 10 декември 2010 г. бе доказано, че и двата задържани камиона са собственост на дървопреработвателната фирма на Мехмед Маневски. Край горския път, където автомобилите бяха засечени от полицаи и горски стражари, бе открито и голямо количество разпиляна дървесина, вероятно превозвана от трети камион, чийто шофьор, като видял струпването на униформени, успял да изхвърли товара и да избяга.

По-късно същият камион по оставените пресни следи бе открит в базата на дървопреработвателната фирма на Маневски в село Долен, където е гатерът, за който  от години се носят легенди, че работи предимно с крадена дървесина, добивана под закрилата на горски служители.

В гатера на Маневски след голямата акция униформените се натъкнаха и на огромно количество от над 250 кубика складирана висококачествена дървесина с неустановен произход, пласирана по 110 лева за кубик.

Маневски и двамата му шофьори бяха арестувани. Срещу 5000 лева гаранция дървеният бос бе освободен след 24-часов арест.

Незаконно добитата дървесина бе конфискувана заедно с камионите, а дървопреработвателното предприятие и гатерите бяха запечатани лично от тогавашния шеф на Регионалната дирекция  по горите в Благоевград Иван Гергов.

Според запознати Мехмед Маневски ще обжалва присъдата си пред по-горна инстанция с надежда да бъде оправдан.

 

Гатерът на Мехмед Маневски
Ексшефът на РДГ - Благоевград инж. Иван Гергов запечата през декември 2010 г. гатера на Мехмед Маневски след заловената крадена дървесина, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

венци генчев14:31 - 02.07.2014
Ами ас в.генчев ас колко материали и дърва откраднах,и продължавам да крада.да но крада само аз,е давам по малко и на сашо нали той ги сече.и най важното е че си имам марка.има аллах.
о божееее16:29 - 26.06.2014
а по откритите 250 кубика дървесина с неясен произход при същата акция както сте писали отгоре компетентните органи защо мълчат. защо горските кичуков- баща и син не понесоха разследване като стана ясно че са били замесени а само бяха преместени от толкова блиския до тях и до мехмет маневски горски директор дениз шенгов
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK