119-ата годишнина на Илинденското въстание беше отбелязана тържествено в местността Попови ливади

Снимка: Infomreja.bg

Паметникът на Гоце Делчев отново събра признателните потомци

Честването на 119-ата годишнина на Илинденско – Преображенското въстание отново събра пред паметника на Гоце Делчев в местността Попови ливади ръководителите на общината, носеща неговото име, и на съседни общини, представители на политически партии и обществени организации, граждани.

Заупокойна молитва за загиналите във въстанието отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

В словото си кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, проследи накратко героичните и същевременно трагични събития, през които  26 400 въстаници са воювали срещу 350 000 редовна турска войска в повече от 230 сражения. При кървавото потушаване на въстанието са опожарени 205 села, загинали са над 5 000 души, а около 15 000 са хвърлени в затворите, повече от 70 000 са останали без подслон.

„Сега, в нашето съвремие, е трудно да си представим каква любов към родината, каква смелост, сила и жертвоготовност са носели тези изключителни хора в сърцата си, за да се опълчат срещу вековната тирания и да воюват за свободата с цената на живота си. 119 години по-късно поуките от Илинденско – Преображенското въстание трябва да се помнят от всички нас!“, каза в заключение ораторът.

И на тазгодишното честване монументът беше отрупан с цветя. Букети в подножието на паметника бяха положени от името на: община Гоце Делчев, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, почетния консул на Република Индонезия в България Борислав Петров, проф. Георги Михайлов - народен представител от БСП, Екатерина Димитрушева – народен представител от ПП "Продължаваме промяната“, Елхан Кълков – народен представител от ДПС, Костадин Стойков - народен представител от ГЕРБ – СДС, Ангел Джамбазки – евродепутат, Валери Сарандев – областен управител на област Благоевград, комисар Георги Кандев – директор на ОДМВР – Благоевград, полковник Митко Балтов – командир на поделение 26 400 – Благоевград, кметовете на общините Банско, Сандански, Петрич и Гърмен, от името на БСП, ДПС, ПП „Атака“, ВМРО, от наследници на войводата Стоян Мълчанков, от РУ „Полиция“, Гранично поделение, РСПБЗН, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб, Търговско – промишлена палата, адвокати към Адвокатска колегия – Благоевград.

По традиция честването продължи с богата музикална програма.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//