11 отвода - съдии не искат да гледат делото "Дебора"

Снимка: Infomreja.bg

Сред тях е и председателката на съда Блага Бозова

Районните съдии в Стара Загора масово си правят отвод по делото "Дебора", съобщи в. "Сега", позовавайки се на данни от електронните регистри.

11 са съдиите, които са се отвели до момента. Сред тях е и председателката на съда Блага Бозова (вижте по-долу кои са останалите). Останалите магистрати са: Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.

Това поставя въпроса дали то ще се гледа там. Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая - районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

Припомняме, че обвинителният акт срещу Георги Георгиев трябваше да беше внесен в Районен съд - Стара Загора на 15 декември.

От публично достъпните данни става ясно, че магистратите се позовават на текста от НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Какви са тези "други обстоятелства" обаче е неизвестно.

От делото "Дебора" се отвеждат, сочи справката. Последният отвод е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на съдия Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен между общо петима магистрати. Предстои да се разбере дали и последният съдия ще намери повод да се отведе. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 - 9 наказателни и 11 граждански.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите.

Припомняме, че Георги Георгиев е с постоянна мярка "задържане под стража" от 31 юли по обвинението за отправяне на заплахи за убийство спрямо 18-годишната Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда. Определението за средна телесна повреда дойде едва след допълнителната експертиза, провокирана от обществения натиск след като случая стана публичен. Повторната експертиза бе изготвена от пловдивски лекари, след като съдебните медици в Стара Загора си направиха самоотвод.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK