11 години затвор за подсъдим, обвинен за жестокото убийство на съпругата си в с. Косово

Снимка: Infomreja.bg

Съдът е признал за виновен Ненчо Найденов (на 64 години), обвинен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, за извършено от него убийство и за нарушена заповед за защита от домашно насилие – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от НК и по чл. 296, ал. 1, пр. 3 от НК.

Подсъдимият Ненчо и пострадалата Лидия (на 61 години) били женени от дълги години, като през първите двадесет години бракът им протичал сравнително нормално – без сериозни разногласия и конфликти.

През 1998 г. Найденов заминал в САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си – Лидия, като я снабдил и с генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия.

С получените пари били изградени жилища за членовете на семейството в гр. София и две къщи в с. Косово, община Трекляно.

В един момент Ненчо бил информиран от по-голямата си дъщеря, че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него пари. Поради тази причина подсъдимият започнал да прави парични преводи на името на дъщеря си.

През м. февруари 2017 г. Найденов окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата. Подновеното им съвместно съжителство започнало проблематично, вследствие на недоволството на мъжа от начина на използване от страна на Лидия на паричните средства, изпращани от него от САЩ.

Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти – най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Ненчо често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с Лидия, отправял й закани, че ще я убие.

Поради непоносимостта към съвместното им съществуване, предизвикана от непрекъснатите конфликтни ситуации, Лидия заявила на съпруга си, че ще се разведе с него, на което той отново отговорил с вербално и физическо посегателство.

Пострадалата неколкократно напускала семейното жилище, но това не коригирало по никакъв начин поведението на подсъдимия. Година по-късно, след завръщането на Ненчо от САЩ, пострадалата сезирала Софийския районен съд с искова молба по реда на Закона за защита от домашното насилие.

На 12.03.2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея на подсъдимия било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие по отношение на съпругата си и да не я доближава на разстояние от 200 метра.

Три дни по-късно, на 31.03.2018 г., Лидия пристигнала в с.Косово. Тъй като забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“, която стопанисвала от няколко години.

На свой ред, подсъдимият, знаейки за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано. Когато разбрал за пристигането й, Ненчо отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си. Жената излязла иззад сградата, откъдето забелязала съпруга си и му казала да се маха. Последвала размяна на гневни реплики.

Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, подсъдимият започнал да я приближава с намерение за саморазправа.

Уплашена, Лидия успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112. Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им.

В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба (с дължина около 50 см). Използвайки огромното си физическо превъзходство, Ненчо я съборил по гръб на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето.

От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка. С нея започнал методично да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на Лидия. Подсъдимият преустановил интервенцията си, едва когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава признаци на живот.

След това Ненчо телефонирал на дъщеря си и я известил, че е убил майка й. Подсъдимият отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.

От извършената съдебномедицинска експертиза се установява, че смъртта на Лидия се дължи на тежката черепно-мозъчна травма (фрактура на черепа, субарахноидален кръвоизлив, мозъчни контузии и последващ мозъчен оток), довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

Подсъдимият Ненчо Найденов е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от единадесет години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд в законоустановения срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd
loading...