102 години от Дойранската битка

Нека не забравяме героичните подвизи, обогатили историята ни с родолюбие и самоотверженост!

Дата на националната памет, една от най-значимите дати в българския календар е 27 ноември - 1919 г.

В нашата история има дати, белязани с най-висок връх на победи, които са олицетворение на българския идеал за свобода. Това е една от многото битки в българската история, увенчана с голям героизъм, а именно - Дойранската битка.

Тя е едно от най-кръвопролитните сражения в Първата световна война, в която сеч влиза Плевенската девета пехотна дивизия в неравен бой 7:1 в полза за Съглашението, но въпреки неравните сили, битката се оказва победоносна за армията на ген. Владимир Вазов.

В този момент българските офицери не са вярвали, че ще оживеят и по стара българска традиция се подготвят за красива смърт, като обличат белите си ризи и парадните униформи, но противно на неравните сили те остават живи, като дават само 9 жертви и 40 ранени.

Дойранската битка е военен триумф, една от най-епичните и героични битки през 20 век и най-голямото военно постижение, което предварително е полято с кръв още от Балканските войни с героизма и на войните на полк. Константин Каварналиев.

Генерал Вазов, който е ръководел битката в участъка от река Вардар на изток до Дойранското езеро, е извиквал на своите войници: „Или победа, или смърт!” И победата идва!

През 1936 г. ген. Вазов е поканене във Великобритания на парад по повод честване на победата в Първата световна война, когато той стъпва на централно място, фелдмаршалът Джорж Милан извиква: ”Свалете знамената, минава ген. Вазов- победителят от Дойран! Той е един от малкото имена, които се срещат в нашата история".

Нека не забравяме българските героични подвизи и великите имена на нашите сънародници, надминали себе си и обогатили историята ни с героично  родолюбие и самоотверженост, което е изключително важно за засилването на нашето самосъзнание в бъдеще!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната и лидер на ВМРО

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK