100.1 млн. евро за ”Булгартабак”

"Благоевград БТ", снимка: infomreja.bg, архив

Малко над 100 млн. евро е цената за "Булгартабак" при поредния опит за приватизация на дружеството. БТ Инвест ГмбХ, Австрия подаде обвързващата си оферта за “Булгартабак Холдинг” АД, съобщи за „Фокус” Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Дружеството, зад което стои руската Внешторгбанк, бе единствен кандидат.

Предложената покупна цена за 79,83% от капитала на“Булгартабак - Холдинг” АД е 100 100 000 евро, което е със 100 хил. евро над справедливата цена на холдинга, определена от консултанта. На фондовата борса акциите на "Булгартабак холдинг" днес поскъпнаха с 2,24 на сто до 27,50 лева едната. Предложената от "БТ Инвест" цена е малко повече от 34 лева за акция.

Предложението за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния минимален срок от пет години е 5000 тона за всяка от 5-те години. Предложените инвестиции за период от две години са в размер на 7 млн. лв. През първата година се предвиждат 2 млн. лева инвестиции , а през втората – 5 млн. лева.

Предстои АП да прецени дали офертата е приемлива, което тя каза, че ще обяви до няколко дни. А след това трябва да се произнесе и Надзорният съвет на Агенцията.

За първи път “Булгартабак” бе обявен за приватизация от правителството на Иван Костов през 1998 година, но процедурата бе закрита, без да се стигне до оферти.
При първите преговори през 2002 година максималната цена за акциите на "Булгартабак" беше 110 млн. евро, предложени от "Тобако кепитъл партнърс". Тогава холдингът се продаваше в пакет с по-малките фабрики, много от които губещи. Сделката бе силно политизирана, а един от най-големите скандали около нея бе опитът да се прокара закон, според който тютюневият отрасъл е елемент от националната сигурност, така че да се заобиколи съдебният контрол.

През 2004 г. "Бритиш американ тобако" предложи 200 млн.евро за 80% от акциите в "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ", а на следващата година си оттегли офертата заради "усложнената политическа обстановка". Вицепремиерът Лидия Шулева загуби поста си заради тази сделка. Впоследствие бяха продадени фабриките в Пловдив и Стара Загора.

"Бритиш американ тобако" бе сред кандидатите и в тази процедура, но в началото на август се отказа и така дружеството на руската държавна банка остана единствен кандидат. Не е известно дали то играе за друг купувач, каквито бяха спекулациите за Дойче банк, която се афишираше, че стои зад "Тобако кепитъл партньрс" преди 9 г.

Синдикатите в тютюневата промишленост готвят протести заради приватизацията на „Булгартабак”, коментира пред „Фокус” Юлий Манойлов от КТ „Подкрепа” . Утре ще има информация за датата и мястото на протеста. „От месеци твърдим, че това е процедура, която не е направена така, че да обслужи интересите на страната ни”, заяви лидерът той.

На въпрос дали очаква отрицателно решение за приватизацията от страна на АП Манойлов отговори, че Надзорният съвет на агенцията е политически орган. „Всички знаем, че ни предстоят избори и този политически орган ще вземе такова решение, каквото му бъде наредено от партийните централи”, коментира синдикалистът. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK