100 години социалистическо движение отбелязаха в Белица

Снимки: БСП-Белица

Днес 19.01.2019 г. се навършват 100 години от създаването на първата партийна организация /БРСДП-тесни социалисти/.

Организираното събитие от Общинския съвет на БСП-Белица, уважиха с присъствието си заместник-председателите на Националния съвет на БСП - Деница Златева и Владимир Москов, народните представители Николай Бошкилов и Богдан Боцев, членовете на Висшия партиен съвет Емил Костадинов и Юлиян Гошев, областният председател на БСП – Благоевград – Валери Сарандев, партийни членове и симпатизанти на БСП – Белица, роднини и близки на загиналите в антифашистката борба, приятели на Белица.

В 16.00 ч. Деница Златева, Владимир Москов, депутатите Николай Бошкилов и Богдан Боцев и членовете на Висшия партиен съвет се срещнаха с кмета на община Белица, Радослав Ревански. Те разговаряха по теми, свързани с развитието на общината.

Половин час по-късно всички присъстващи на събитието положиха венци и цветя на паметника на Владимир Поптомов, паметника на загиналите 1923-1944 и Отечествената война 1944-1945 и паметната плоча на мястото, където на 19.01.1919 г. е образувана първата партийна организация / БРСДП-тесни социалисти/.

На тържественото събрание, проведено в залата на Общински съвет-Белица, посветено на юбилейната годишнина, поздравително слово произнесе Деница Златева – зам.-председател на Националния съвет на БСП и член на ИБ на БСП с ресор международна дейност.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на областния председател на БСП – Благоевград, Валери Сарандев, от Атанас Атанасов – зам.-председател на МО на БСП – правнук на Владимир Поптомов, от Андрей Райчев – правнук на Георги Андрейчин - деец на международното работническо движение, един от основателите на профсъюзното движение в Щата Минесота - САЩ, от ОбС на ДПС-Белица – Бекир Бекир. Поздрав към всички присъстващи отправи и кметът на община Белица, Радослав Ревански – гост на събитието.

За здравата основа, за човешкото тесто, от което е замесена партийната организация, за хората - основополагащ фактор за нейната здравина, за историческите факти и събития доклад изнесе председателят на Българската социалистическа партия в Белица – Христо Дунгьов.

Песни за героите на Белица, участвали във всички въоръжени борби на българския народ, изпълниха на живо самодейците при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ - гр. Белица. А песента „Плаче Белица“, в която са възпети децата герои – Васил и Сава Кокарешкови, в изпълнение на 18-годишната Стефани Димитрова, разплака присъстващите 120 беличани и гости на тържеството, посветено на 100 години социалистическо движение в Белица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK