100 години от обявяването на Петрич за окръжен град

Снимки: Община Петрич

На 22 февруари 1920 г. град Петрич е обявен за окръжен център

На 22 февруари 1920 г. град Петрич е обявен за окръжен център. В състава на Петрички окръг влизат пет околии - Петричка околия, Горно Джумайска, Мелнишка (Светиврачка), Мехомийска (Разложка) и Неврокопска.

В тази връзка мероприятията, които Общинска администрация подготвя за Празника на града 6 май и 108 години от Освобождението на Петрич, ще преминат под знака на две годишнини - 100 години от обявяването на Петрич за окръжен град и 95 години от Петричкия инцидент.

В тази връзка ще бъде представена фотодокументална изложба "100 години Петрички окръг", в партньорство с Държавна агенция "Архиви". В експозицията, която ще включва снимки и документи, ще бъде представено управлението на Пиринска Македония с окръжен център Петрич в периода 1920 -1934 г.

След официалното откриване, изложбата ще гостува във всяко училище на територията на общината. Предвижда се също организирането на кръгла маса на тема "Икономически и административен възход на Петрички окръг след Първата световна война" с участието на историци и общественици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK