10 нови спортни съоръжения открити в Кюстендил, предстоят и в селата

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Община Кюстендил е водеща в изграждането на съоръжения в областта на спорта. В града бяха открити над 10 нови спортни площадки с изкуствено тревно покритие и зали. Състезателите от клуба по карате „Шурикен” и клуба по таекуондо „Форс” вече са в нови зали в комплекс „Осогово”.

През зимните месеци спортистите използваха пълноценно закритата многофунционална площадка за няколко вида спорт – тенис на корт, футзал, и хандбал. За децата и спортуващите бяха открити още 6 нови площадки в кварталите – в двора на 4-то ОУ „Иван Вазов” в кв. „Изток”, в 6-то ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, в кв. „Запад”, кв. „Младост”, кв. „Герена” и до стадион „Странджата”. Вече има зала за фитнес и тенис на маса в училището на село Слокощица.

 „Няма да оставим квартал без спортна площадка с изкуствена настилка. Известен е нашият приоритет - най-малките да имат възможност да спортуват. Ще бъдат направени още в два квартала на Кюстендил, а в бъдеще и в по-големите населени места”, каза кметът Петър Паунов.

През летните месеци кюстендилци се радваха на новия градски плаж, който предлага и място за спортуване – волейбол, тенис на маса, плуване, футбол и развлекателни игри. Общината предостави футболен терен за състезателите на ФК „Бузлуджа”. За малките палавници бе изграден спортно-развлекателен кът „Мечтатели” в лесопарк „Хисарлъка”. Приключи монтирането на 9 хиляди нови седалки с облегалки за трибуните на стадион „Осогово”.

Община Кюстендил има подписан договор с Министерството на спорта за първия етап от големия проект за ремонт на спортното съоръжение, който е на обща стойност над 1,7 млн. лв. Плановете включват подмяна на тартановата настилка на откритата и закрита лекоатлетическа писта, два тенис корта на мястото на стария сектор за хвърляния, изграждане на изкуствено осветление на стадиона и монтиране на електронно табло”, каза зам.-кметът на Община Кюстендил Виктор Янев. Реконструкцията на спортната база се прави според изискванията на УЕФА. След получаването на лиценз от Европейската футболна централа стадион „Осогово” може да домакинства на европейски първенства и за подготвителни лагери на национални отбори.

В началото на следващата година кюстендилци и гостите на града ще могат да използват нова зона за активен спорт и отдих. Ще бъдат монтирани над 20 вида спортни уреди на терена пред детска ясла „Валя”. Спортната площадка ще е специализирана, пригодена за хора със специални потребности и ще може да се ползва целогодишно на открито. За любителите на колоезденето ще има велоалея от кв. „Колуша” до градския плаж.

Община Кюстендил кандидатства с проект по Трансгранично сътрудничесто, за обновяване на Спортното училище „Васил Левски” и 5-то ОУ. Там ще бъдат изградени многофункционална спортна площадка, тенис корт и се предвижда обновяване на физкултурния салон. Плувният басейн в 1-во ОУ най-сетне ще може да се използва, след като фирма ще направи покритие върху плочките срещу теча.

190 хил. лева е предвидила общината за финансиране на спортните клубове през годината. 40 хил. лева за покриване разходите в Областната футболна група „Осогово” – съдийски, медициниски лица и транспортни. Съгласно решение на Общинския съвет за разходите на мъжкия отбор на ФК „Велбъжд” са отделени месечно по 2500 лева, а за ФК „Бузлуджа” – 1000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK