10 г. затвор постановиха студенти на интерактивен процес в Благоевград

снимки: infomreja.bg

Посланикът на Ирландия Н. Пр. Джон Бигър и италианският разследващ журналист Фабио Бернабей вчера с голям интерес след официалната церемония по връчването на наградите на победителите н конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците” в памет на ирландската журналистка Вероника Герин присъстваха на интерактивен съдебен процес, подготвен от студенти от специалността "Социална педагогика" в ЮЗУ "Неофит Рилски" с ръководител гл.ас. Марияна Шехова-Канелова.

Съдебният процес, разигран от студентите досущ като истински, се проведе в една от залите на Окръжния съд в Благоевград, където "магистратите" осъдиха на 10 години лишаване от свобода Олег Огнянов за трафик на хора през граница, притежание на голямо количество наркотици и незаконно оръжие, установени при съвместна акция на български и гръцки полицаи след подаден сигнал от журналист.

Случаят с непълнолетната Анелия Неделчева, идентичен с често срещаните такива напоследък, и на възпроизведения интерактивен съдебен процес бе даден като пример, че когато институции, журналисти, гражданство и близки на пострадали лица работят честно и отговорно, винаги се стига до положителни резултати и осъдителни присъди за виновните лица.

Въпросният Олег Огнянов получи 10-годишна присъда за това, че завел в Гърция заварената си дъщеря, където я принуждавал да проституира, като я дрогирал и й налагал психически и физически тормоз.

Момичето било изведено от България от втория си баща. Той излъгал майката, че е намерил за дъщеря й училище в южната ни съседка, което да даде на девойката по-добро образование от българското.

Така Олег Огнянов наел вила в покрайните на гръцки град и започнал да принуждава малолетната Анелия да проституира с мъже, които той водел във вилата. Освен че бащата сводник получавал пари от клиентите на заварената си дъщеря, той се занимавал и с продажба на наркотици. 

При обиск във вилата полицаите завалили непълнолетното момиче цялото в синини и дрогирано. В помещенията униформените открили и повече от 5 кг хероин, 1 кг екстази и незаконно притежаван пистолет.

Развръзката на случая станала, след като майката на момичето се оплакала на журналистката, условно наречена Вероника Герин. Тя й разказала, че от две седмици няма връзка с дъщеря си и с втория си съпруг.

Майката не скрила и страховете си пред журналистката, която от своя страна веднага подала сигнал до Общинския съвет по наркотични вещества, а от там информирали полицията и социалните институции.

Благодарение на бързите и адекватни действия на всички институции по веригата, момичето било открито и спасено.

На интерактивния съдебен процес бяха представени експертизи на експертите, работещи по случая, както и показания на майката, дъщерята и други свидетели.

Посланик Джон Бигър не скри удовлетворението си от видяното в съдебната зала и с удоволствие връчи почетните грамоти както на студентите, така и на техния главен асистент Марияна Шехова-Канелова.

Ирландската журналистка Вероника Герин е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26-и юни 1996 г. – Международния ден за борба с наркоманиите, заради нейните разследващи материали, доказващи вината на Гилиган.

Вчера чрез седмия пореден конкурс в Благоевград бе почетена паметта на всички журналисти, които са загинали, защитавайки обществено значими каузи.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK