10 дами са номинираните за "Жена на годината" в Благоевград

Номинираните дами, подредени спрямо списъка в текста

Всички са силни, умни, харизматични, успели

След четиригодишно прекъсване бе възстановена организацията на традиционния конкурс „Жена на годината на Благоевград”.

Тази година са постъпили над 50 номинации, от които журито е избрало само 10 претендентки за наградата.

Името на носителката на приза за 2024 година ще се оповести на самата церемония по награждаването, която ще се проведе в деня на големия християнски празник Благовещение и „Деня на благоевградчанката” - 25 март 2024 година от 18:00 часа.  

Номинираните са:

Александра Димитрова Клечорова – журналист в информационния сайт ИНФОМРЕЖА.

Александра Димитрова Клечорова е родена в Банско през 1994. Описва себе си като „дете на Банско, благодарно на родителите си“. Завършва Началното училище в града с мечта да стане преподавател по „четене или рисуване“. През летата на 2014 и 2015 година организира безплатен курс за изкуство за деца от различни възрасти, наречен „Весели ръчички“. Курсът се провежда в Началното училище със съдействието на ръководството и подкрепата му. Две ваканции учениците посещават курса, който традиционно завършва с изложба. Александра е завършила средното си образование в Разложката гимназия, а след това поема по пътя на филологията в Югозападния университет. Още първата година съзнава, че нейното място не е в училище, а като преподавател във ВУЗ-а. Има възможността да води два лекционни курса като асистент. След завършена бакалавърска степен като филолог и магистър по журналистика, Александра се подготвя за защита на докторска титла след 5-годишен труд по темата „Лексиката на банския говор“. Обучението ѝ във ВУЗ-а продължава от 2012 до 2022 година, а пред това време от началото на 2017 насам е журналист в новинарския сайт. Казва са себе си, че работи с вглеждане в детайлите и боравене с метафората. Обича да снима, страст са ѝ репортажите по лични/ биографични истории, като най-първо предава такива на банскалии. За свои качества определя крайна критичност, взискателност, самоанализ и категоричност – положителни или отрицателни в даден момент. Носител е на наградата "Вероника Герин".

Биляна Топурска – общественичка, основател на инициативата "Донеси-Вземи!", която се зароди през ковид пандемията, а след това се доразви с бежанската вълна от украинци. Инициативата има за цел да вдъхне нов живот на използвани вещи, както и да подпомогне нуждаещи се.

Вера Пелтекова – ветеринарен лекар;

Горица Митова – общественичка, преподавател, член на Съюза на офицерите и сержантите Благоевград и Национална асоциация  сигурност;

Даниела Пърличкова – директор на детска градина „Синчец“;

Елица Калпачка – зам.-административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград;

Емилия Халилова – социален работник, общественичка. Халилова бе дългогодишен заместник-кмет в Община Благоевград в сферата на социалните услуги.

Кирилка Димитрова – акушер по образование, писател;

Олга Петрова – преподавател, ръководител на балетна школа „Релеве“; 

Стефка Терзийска – предприемач, общественичка. Терзийска е олицетворение на силната жена, преминала през ада на домашното насилие. Тя оцеля след жестоко поръчково нападение, което остава незакрито до днес, но Стефка се бори за справедливост.

Номинациите са подредени в азбучен ред.  

Конкурсът се организира от Женското благотворително дружество „Македония”, клуба „Жена на годината“ и с медийна подкрепа на Радио Благоевград. Идеята на организаторите на конкурса за „Жена на годината на Благоевград” се базира върху максимата да бъдат посочени като пример за подражание и наградени по подобаващ начин жени от Благоевград, надарени с великото качество да творят добро; жени, които ежедневно отдават време, професионални и личностни умения и нерядко и средства, за да помагат на обществото ни да върви напред и да се усъвършенства в името на общото благо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK