Спряха контрабанда на близо тон хладилни агенти в забранени контейнери

Снимка: АМ

Според представените транзитни документи превозваният товар е текстил от Италия за България

Близо един тон бутилки за еднократна употреба, съдържащи хладилни агенти R410A и 134А, задържаха митнически служители на МП Калотина при проверка на влизащ в страната товарен автомобил.

В началото на месец февруари митническите инспектори извършват проверка на товарен автомобил с българска регистрация, пристигнал на вход в страната на ГКПП Калотина. Според представените транзитни документи превозваният товар е текстил от Италия за България, съобщават от Агенция "Митници".

При извършената щателна проверка митническите служители установят, че между легалната стока се пренасят и 80 контейнера с флуорсъдържащи парникови газове от типа R410A и 134А, с общо тегло 985 кг.  За всички бутилки  е установено, че имат само един клапан и надписи на английски език, че контейнерите не могат да се пълнят повторно.

В конкретния случай бутилките не са били описани в митническите документи, поради което е съставен акт за контрабанда по Закона за митниците и нелегалните стоки са задържани.

Допускането за свободно обращение на територията на Европейския съюз на контейнери за еднократна употреба съдържащи хладилни агенти е забранено, съгласно Регламент (ЕС) № 517/2014 на Европейския парламент и на Съвета. Целта е да се ограничи употребата на флуорсъдържащи парникови газове поради вредата, която нанасят на околната среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK