Здрави зъби - здрави мечки: Прегледаха обитателите на парка в Белица

Снимка: Парк за мечки

Двете мечки приемат лекарства от няколко години

Миналата седмица екип от български специалисти извършиха медицински преглед на мечките Боби и Чарли.

Боби бе прегледан по-рано тази година – през май, заради инфекция на кожата. По време на този медицински преглед се установи, че неговата кожа е в по-добро състояние, но все още се нуждае от лечение. Надяваме се в бъдеще, инфекцията да изчезне напълно и да се излекува.

Чарли споделя един сектор с Боби и поради тази причина, и той бе прегледан. За щастие той не е засегнат и кожата му е в чудесно състояние. 

Двете мечки приемат лекарства от няколко години, заради артрози на тазобедрените стави (коксартроза). За щастие, след обстоен преглед с ехограф се оказа, че техните черни дробове и стомаси не са засегнати от медикаментите, които приемат.

Техните зъби също бяха прегледани и освен един изваден зъб на Чарли, няма нужда от друго лечение на зъбите, съобщават от Парка за мечки.

Преди три дни мечката Настася (Наташа) напусна завинаги парка.

На 36 години, тя бе един от най-старите обитатели. През последните години Наташа страдаше от няколко хронични здравословни проблеми. На скоро гледачите ѝ забелязаха, че мечката губи тегло и веднага ѝ беше назначен ветеринарен преглед. По време на него бе установено че, освен хроничните заболявания, тя има течност в гръдната кухина, която затруднява дишането ѝ.

Единственият начин да спрем болката ѝ беше да я пуснем да си отиде, споделят от Парка.

От пристигането си през 2009 г. Наташа живееше щастливо в Парка. Въпреки, че е бивша танцуваща мечка от Сърбия, тя успя да остави тъжното минало зад гърба си и да се радва на подходящ за вида си живот, в своя нов дом. Докато е "работила като танцуваща мечка", Наташа е носела халка не само през носа, но и през меките тъкани на долната си челюст, което силно е повлияло на способността ѝ да приема храна и вода. Въпреки тези трудности и това, че е полусляпа, мечката се адаптира.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//