Най-малко 420 арестувани при снощните протести във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж ограбват магазини и палят коли въпреки засиленото полицейско присъствие

Трета поредна нощ на безредици във Франция. Над 400 души са арестувани при сблъсъците между полицията и протестиращите. Президентът Еманюел Макрон ще проведе още едно извънредно заседание на правителството по-късно днес, съобщава БНР.

В Париж ограбват магазини и палят коли въпреки засиленото полицейско присъствие. В едно от предградията на френската столица - Кламар - е наложен полицейски час до 6,00 сутринта. Забраната за излизане по улиците там ще е в сила всяка нощ до понеделник. 

Френските власти мобилизираха 40 000 полицаи и жандармеристи, за да охраняват страната от избухналите размирици, след като в Нантер полицай застреля 17-годишен младеж, избягал от полицейска проверка. В първите си думи служителят на реда е изказал съжалението си за случилото се на семейството на момчето, съобщи адвокат. На полицая, прострелял младежа, беше повдигнато обвинение за предумишлено убийство. 

Прокуратурата в парижкото предградие Нантер обяви, че въз основа на предварителното следствие може да се заключи, че в този случай "не са били налице условията за законна употреба на оръжие" от служителя на реда. 

Вчера следобед хиляди присъстваха на мирен поход на почит, воден от майката на убития Наел, който е от алжирски и марокански произход. Безредици във връзка със смъртта на младежа имаше в региона на Париж, в други френски градове и дори в Белгия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK