Засега последно: "Лукойл" може да изнася руско гориво до 1 януари, а да внася - до 1 март

Снимка: Дневник, Юлия Лазарова

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" обаче отказаха да предоставят разписаните текстове

Рафинерията на руската "Лукойл" в Бургас ще може да изнася руско гориво до 1 януари, а да внася - до 1 март. Това уж окончателно решение обявиха пред журналисти в Народното събрание късно в четвъртък (7 декември) Бойко Борисов и Делян Добрев от ГЕРБ, и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България", информира dnevnik.bg.

По-рано през деня представители на двете формации и ДПС вече обявиха, че са постигнали разбирателство, но оставало да се разпише като законопроект. Аналогично разбирателство пък беше представено и преди около месец - от Десислава Атанасова (ГЕРБ), Асен Василев ("Продължаваме промяната"), Йордан Цонев (ДПС). Проблемът обаче бил, че досега не е формулирано официално.

"Това, което е произведено в повече от руската рафинерия до 31 декември, да им се остави междинен период, защото просто баките няма да им стигнат да съхранят горивото, да им се позволи бензин, мазутите, да бъдат изнесени", обяви Борисов като аргумент за решението руското гориво да може да се изнася до края на годината.

Радослав Рибарски посочи, че и двете формации имали опасения, че се заобикалят европейските санкции срещу Русия и затова се увеличават наказанията, ако бъдат установени нарушения. Представителят на "Продължаваме промяната" потвърди, че с договорката вече няма опасения за доставките на петрол до България след края отмяната на дерогацията (изключението) за България от забраната за внос на руски петрол.

"Нас ни притесняваше, че посред зима ще прекратим доставките, сега се дава срок до март. И в момента рафинерията намалява количествата", каза Рибарски.

Представителите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" отказаха обаче да предоставят разписаните текстове, тъй като имало да уточняват последни детайли преди да бъдат официално внесени в Народно събрание. По-рано председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев заяви, че се обсъжда "как да се разпишат текстовете, които касят ревизията, които Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември". Целта е "да се установи какви вече преработени количества им а в складовите наличности на "Нефтохим" и да се прецени за износа им, за да не задръстят рафинерията".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK