Заради неолитното селище от VІ хил. пр. Хр. удължават разкопките край Мурсалево

снимки: infomreja.bg

Най-ценната находка при археологическите разкопки край Мурсалево е неолитното селище в местността "Деве боаз". Проучванията по Лот 2 на бъдещата автомагистрала "Струма" - от Дупница до Благоевград, започнаха в началото на април тази година.

Селището е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр. Тримесечните проучвания обхванаха около 10 дка от него, което е най-голямата проучвана площ на праисторическо селище в Югоизточна Европа.

Предварителното геофизично изследване е очертало невиждана картина на изрядна планировка на селището от преди 8000 години - три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят „квартали“ с по 3-4 къщи. Според археолозите това изисква силна социална организация и много добри специалисти по предварително планиране на селищната територия – доскоро недопустима хипотеза, но вече потвърдена от разкопките.

"След известен период на обитаване това село е било преднамерено запалено от неговите обитатели, които при това са оставили в къщите цялото си имущество – невероятен шанс за нас, проучващите селището археолози. И досегашните находки са интересни, но очакванията ни са за много повече. Преднамереното запалване на селището поради някаква причина също изисква силна социална организация на ранните земеделци и скотовъдци - в този смисъл проучванията на брега на Струма пишат също нова страница в праисторията на Югоизточна Европа", коментира ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов.

След повече от три месеца разкопки екипът има намерение да представи на обществеността някои от направените открития, които ще наложат продължаване на работата извън предварително договорения с Агенция "Пътна инфраструктура" срок - след края на август.

"По повод скорошното изявление на министъра на регионалното развитие, че проучванията по Лот 2 не са открили нищо особено, искаме да покажем както останките на терена, така и част от нашите най-интересни находки, представящи блестящата материална култура на VІ хилядолетие пр. Хр. в долината на Струма – пътят за проникване на земеделието и скотовъдството от Предна Азия (вкл. Мала Азия) към Балканите и Средна Европа. Ще бъдат показани за първи път уникални находки от най-ранната европейска цивилизация", заяви още проф. Васил Николов от Национален археологически институт и музей при БАН.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK