9 май: Отбелязан с почит към загиналите и концерт в центъра на Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

В програмата участие взеха и Биг Бенд – Благоевград

Благоевгрдачани отбелязаха 9 май.

Почит пред загиналите във Втората световна война отдадоха политици и общественици.

В центъра на областния град се състоя кратка церемония по поднасяне на цветя върху паметната плоча на фасадата на зала „22 септември“.

Пред нея се поклониха кметът на Благоевград, председателят на Общинския съвет, представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, заместник-ректорът на ЮЗУ, представител на Трето бригадно командване.

Пред присъстващите Методи Байкушев припомни исторически моменти от 1945 и след нея.

„Второто хилядолетие на европейската история е изпълнено с кръвопролитни войни, които винаги завършват с наказание и унижение за загубилия. Така се случва и след Първата световна война. Вместо да се постигне един траен мир, да се намери едно справедливо решение, да се потърси и да се даде прошка, победените биват унизени, а тяхното национално богатство бива изземано години наред. Когато избереш отмъщението пред прошката, неминуемо получаваш нова война. Така получихме и ние Втората световна война – още по-ужасяваща, с още повече жертви, с още по-трагични последици. Днес честваме Деня на Европа, защото едни мъдри хора стигнаха до правилните изводи. Избраха прошката пред отмъщението. И не само това, те поставиха основите на общността, в която ние живеем, а именно най-свободният, най-мирният, най-демократичният и най-богатият политически съюз в историята на света. Ние сме част от него и с това трябва да се гордеем. Вместо да накажат Германия победителите Франция и Америка предложиха декларацията „Шуман“ и Плана „Маршал“. Европейският съюз се крепи на три основни стълба. Първият от тях е свобода, демокрация и правов ред, вторият е благоденствие, което се постига  чрез общия пазар, чрез общото движение на хора, стоки, капитали и услуги, който гарантира третия голям стълб, а именно мира. Всъщност ние в Европа избираме точно това – да имаме и трите стълба, за да можем да гарантираме трайност на всичко това, което сме постигнали. Никога не бива да забравяме нашата лична отговорност към демократичния процес в България и в Европа. Нека всички ние осъзнаем тази отговорност и да я пазим, да пазим този прекрасен свят, който успяхме да създадем, да помним, че в Европа няма фундаментален проблем. Каква ще бъде Европа зависи от всички нас“, каза в част от словото си кметът Методи Байкушев.

На площад „Македония“ се състоя концерт с участието на състави на Народното читалище и частни школи.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//