Директорът на БАБХ Христо Даскалов потвърждава пред БТВ автентичността на изтеклия в редица медии аудио запис, както и потвърждава, че един от гласовете, които се чуват в него е именно неговият.

Даскалов потвърди автентичността на записа, а самият запис бил направил "от притеснение". Този запис той е предал и на съответните служби, когато е подавал сигнала. Как обаче записът стига до медиите не става ясно, а и Даскалов няма версия за това. Потвърждава, че гласовете са неговият и на проф. Пламен Моллов, който сега е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Сагата е част от скандала с подкупите и контрола над храните на граничния пункт "Капитан Андреево". По случая дори вече има назначена и охрана - заради отправяни заплахи към зам.-министър Иван Христанов.

На записа не се чува думата "подкуп", а говори се за "документация". Христо Даскалов заявява, че въпросната документация е стандартна папка, в която има пачки - около 100 хиляди лева, може би. Той само докоснал с пръст и върнал веднага папката. По думите му - "не иска да петни името си на стари години".

В обяснителна бележка към записа се твърди, че това е неуспешен опит за подкуп към шефа на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов. Срещата се е провела на 19 януари, а парите били с цел да не се променя ситуацията с контрола на храните на КГПП "Капитан Андреево" - към онзи момент там се помещава фирмата "Евролаб 2011".

В края на месец май БАБХ разпореди фитосанитарните лабораторни изследвания на вносни храни през границата да се правят в държавната референтна лаборатория в София, като така бе спряна дейността на частната лаборатория на пункта. И софийски, и хасковски административен съд отхвърлиха като неоснователни жалбите от "Евролаб 2011" ЕООД срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Беше обявено и че от тук нататък контролът ще бъде осъществяван от държавна лаборатория.

Собственикът на фирмата се яви и на парламентарна комисия, пред която заяви, че целта е "един олигарх" да отнеме бизнеса му.

Междувременно обаче опашките на границата рязко нараснаха, а от друга страна известен и случай, в който тир стигнал до Германия, докато изчаква изследванията и документите му да станат готови.