Задължително: Излъчват заседанията на общинските съвети във всички общини

Снимка: Infomreja.bg

Това реши парламентът

Заседанията на общинските съвети ще бъдат излъчвани в реално време на интернет страниците на съответните общини, а питанията към кметовете и техните отговори ще бъдат публикувани, съобщава БНР.

Това реши парламентът с приетите окончателно промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от депутати от ПП ДБ. 

Спор предизвика отхвърленото от мнозинството предложение гласуванията в общинските съвети да са задължително поименни. От опозицията обвиниха управляващите, че така не се осигурява прозрачност за решенията на местните парламенти. Това доведе до компромисно предложение от депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев гласуването на отделните общински съветници все пак да бъде отразявано в протоколите от заседанията: 

"И се надявам по този начин да видим всъщност в залата има ли желание за прозрачност, или няма".

Според съпартиеца му Йордан Терзийски данните за отделните гласувания могат да бъдат извлечени от софтуер, който местната власт да си купи. Това даде повод на ГЕРБ-СДС освен липсата на личен пример, тъй като самите депутати не гласуват поименно, да се усъмнят и за користни мотиви в предложението. 

Радомир Чолаков: 

"Оставам с впечатление наистина, че става дума за едни 266 общини, по средно 20 000 лева, за едни 5 милиона и 600 хиляди лева, които трябва да се похарчат за софтуери. Това ли е бе, колеги? За 5 милиона лева ли става дума, бе? Не ни ли е срам! Дотам ли опряхме вече, че се чудим откъде да изстискаме едни 5 милиона лева за още малко софтуери". 

Подкрепата на само 22-ма депутати от ПП-ДБ на идеята на Ананиев и 15 "въздържали се" от парламентарната им група даде повод за иронични коментари от опозицията:

Цончо Ганев от "Възраждане": 

"Хем е лошо, че едно добро предложение не мина, хем е хубаво, че вие усетихте мъжката подкрепа на собствената си група". 

Тошко Йорданов: "И се оказа, че групата на ПП-ДБ не е за прозрачност. Това излезе".

Управляващите напуснаха пленарна зала, когато започна обсъждането на законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти, внесен от "Възраждане". Той предвижда физически и юридически лица да декларират, ако са получили финансово подпомагане от чужди правителства, фондации, търговски дружества и други и регистърът с тези данни да бъде публикуван на сайта на Министерство на правосъдието. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK