За какво се договориха Г-7 : твърд курс към Китай, 100 млрд. долара за климат и 1 млрд. ваксини

Снимка: dnes.dir.bg

Г - 7 ще отпуска по 100 млрд. долара годишно на бедните страни

В последния ден от срещата си в английското графство Корнуол лидерите от Г-7 се договориха да възприемат по-твърда линия спрямо Китай и да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, и да изпълнят обещанието си за осигуряване на 100 милиарда долара годишно за подпомагане на по-бедните страни.

В проекта за заключителна декларация на групата световните сили се ангажират да противодействат на нелоялните търговски практики на Китай, нарушенията на човешките права и гоненията срещу опозицията в Хонконг, предаде ДПА. Групата ще отстоява своите ценности, като ще приканва Китай да спазва човешките права и основни свободи в автономната област Синцзян, както и правата и свободите на жителите на Хонконг съобразно китайско-британското споразумение за предаването на тази територия на Пекин.

Това е първият случай, когато ръководителите на седемте най-развити държави изразяват толкова категорично своята позиция към Пекин.

Същевременно в проектодокумента са подчертава съвместния интерес за сътрудничество с Китай по глобални проблеми като борбата с промените в климата и защитата на биоразнообразието.

Днешният заключителен трети ден на срещата на високо равнище на Г-7 в английското графство Корнуол е посветен основно на борбата с климатичните промени.

Седемте най-развити индустриални страни се споразумяха да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, и да изпълнят обещанието си за осигуряване на 100 милиарда долара годишно за подпомагане на по-бедните страни, предаде Ройтерс.

Г-7 призова също и други развити страни да се включат в усилието, допълва агенцията, позовавайки се на общо изявление след тридневната среща на върха на групата в Англия.

Отново потвърждаваме колективната цел на развитите страни заедно да осигуряваме по 100 млрд. долара годишно до 2025 г. от държавни и частни източници, в контекста на съдържателни действия и прозрачност, посочва групата.

"Лидерите на Г-7 са изправени пред най-важните решения в човешката история свързани с климатичните промени", заяви по-рано сър Дейвид Атънбъро, който присъства днес на срещата, в чийто дневен ред основна точка е намаляване на въглеродните емисии и възстановяване на биоразнообразието.

Атънбъро предупреди преди срещата, че "хората са на ръба на унищожаването на цялата планета". Очаква се Великобритания, Съединените щати, Канада, Япония, Франция, Германия и Италия да обещаят да намалят почти наполовина вредните емисии до 2030 година в сравнение с нивата от 2010 година. Обединеното кралство вече пое ангажимент за съкращение с 58%.

Лидерите на държавите от Г-7 се споразумяха и да ускорят глобалното производство на ваксини срещу COVID-19 и доставката им по целия свят.

Лидерите на държавите от Г-7 се споразумяха на срещата на върха във Великобритания да ускорят глобалното производство на ваксини срещу COVID-19 и доставката им по целия свят. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел във видеосъобщение, разпространено от неговата пресслужба.

"Нашите партньори (извън ЕС - от Г-7) се присъединиха към нас в усилията за ускоряване на производството и доставката на ваксини по целия свят," каза той.

Според откъси от окончателния проект на окончателното комюнике на срещата на върха, публикувани от "Ройтерс", лидерите на Г-7 възнамеряват да обявят, че през следващата година държавите от Г-7 ще произведат поне 1 милиард дози ваксини срещу коронавируса.

"Щастлив съм да съобщя, че с моите колеги се договорихме да дарим над милиард дози както директно, така и чрез глобалната програма КОВАКС на най-бедните държави. Това е още една голяма стъпка към ваксинирането на световното населения срещу коронавируса", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Идването на власт на Джо Байдън в САЩ донесе "нов подем" в дейността на Г-7. Това заяви Ангела Меркел в последния ден от срещата на върха на седемте индустриализирани страни във Великобритания, предаде Франс прес.

"Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ не означава, че вече нямаме проблеми в света, но можем да работим с нов подем върху решаването им", каза пред журналисти германската канцлерка, която бе в трудни отношения с предшественика на Байдън в Белия дом Доналд Тръмп, скептичен спрямо многостранните обединения като Г-7.

"И според мен е много добре, че станахме по-конкретни на тази среща на Г-7", добави Меркел по повод решенията, засягащи борбата с коронавирусната пандемия и действията срещу затоплянето на климата.

Канцлерката разговаря с Байдън на четири очи по време на форума и бе поканена да направи на 15 юли официално посещение в Белия дом.

Срещата на Г-7 в английското графство Корнуол бе първа за Байдън като държавен глава, но последна от този род за Меркел, която смята да напусне поста си след парламентарните избори в Германия през септември.

Запитана от журналисти дали е получила подаръци от колегите си, тя отговори с усмивка: "Получих само добри пожелания, не и подаръци". /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za