Властта реже с 50% заплатите на шефовете в държавните дружества

Снимка: МИИ

Освен това за представителни разходи са предвидени по 20 000 лева годишно

„Създаваме основа за ефективно управление, прозрачно разходване на средства и бъдещо развитие на търговските дружества към “Държавна консолидационна компания” (ДКК) ЕАД. Те работят без бизнес програми и не представят финансови отчети. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг, в рамките на който бе представена програма за оздравяване на публичните предприятия с конкретни цели и срокове за нейното изпълнение. “Задачата ни не е да покажем поредните проблеми, а да дадем конкретни решения“, категоричен бе той.

Това са публични предприятия, но изцяло с търговска цел. Тези дружества имат нужда от експертиза. Там, където има неефективно управление, промени трябва да бъдат направени. Крайната цел е положителни финансови резултати, дружествата да се развиват.

Богданов констатира и редица нарушения в разходването на средствата от страна на ДКК и дъщерните й дружества. По неговите думи липсват системи за контрол и механизми за проследяване на финансовите разходи, съобщават от пресцентъра на министерството.

„Над 90 процента от членовете на бордовете на дружествата на ДКК са сменени по време на служебния кабинет. Много от тези хора са имали време да разберат проблемите на фирмите и да предложат решения и бизнес програми, но това не е станало” каза министърът. ” Дружеството няма публикуван финансов отчет за 2021 и за 2022 година”, подчерта Богданов. Той уточни, че ДКК, която е под шапката на министерството, управлява капитал от над един милиард лева, а отчетите са важни, за да могат да бъдат преведени дивиденти от дружеството към държавата.

„Всяко едно дружество трябва да има бизнес програма и цели, по които да работи. Към момента, от 11 активни дружества под шапката на ДКК шест, както и самата ДКК, нямат одобрена програма за 2022 година”, посочи Богдан Богданов.

Министър Богданов представи нов експертен управленски екип в ДКК. В него участват Иван Зангочев – изпълнителен директор и член на борда, Елена Болтаджиева – председател на борда, и членове на борда – Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков. Той уточни, че екипът, който сега поема ДКК, е временен. В рамките на 6 месеца ще се организира и проведе прозрачен конкурс за органи за управление, така че в ДКК, която има капитал от над 1 млрд. лв., да бъдат назначени само хора с подходяща експертиза.

В рамките на един месец новият екип ще направи пълен анализ на всяко едно от дружествата към ДКК с конкретни предложения за преструктуриране на дейността, за да се постигне максимална ефективност. По думите му за реализиране на огромния потенциал, който имат тези дружества, е необходимо актуализиране и създаване на нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети, структурирани на тримесечие. Друга задача, която новият екип следва да изпълни е да имплементира централизирана система към ДКК и МИИ за мониторинг и контрол на дружествата с данни за финансови и оперативни показатели в реално време.

Министър Богданов обяви оптимизиране на разходите чрез намаляване броя на членовете на органите на управление и контрол и намаляване на тяхното възнаграждение с около 50%. Той заяви и ограничаване на представителните разходи до 5 000 лв. на година, които ще се полагат на изпълнителните директори само при конкретни финансови резултати и при ясно отчитане на разходите.

Икономическият министър обяви преструктуриране на дълга на ДКК към Българската банка за развитие до края на годината (ББР). За платените авансово над 80 млн. лв. за нов правителствен комплекс ДКК ползва кредит от ББР и плаща милиони за лихви на година.

Министър Богданов констатира редица нарушения в разходването на средствата от страна на ДКК и дъщерните й дружества. По неговите думи липсват системи за контрол и механизми за проследяване на финансовите разходи. Разходвани неправомерно близо 600 млн. лв. за ремонт на язовири и над 39 млн. лв от Монтажи ЕАД за застраховки, закупуване на дронове и изграждане на алтернативен водопровод за Перник (16,5 млн. лв.), са само част от злоупотребите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK