VIII Национален пленер по живопис с участието на осем изтъкнати художници откриха в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Участниците в пленера оставят по 2 работи за колекцията на Музей за съвременно изкуство в Благоевград

Национален пленер по живопис „Живописни технологии в съвременното изкуство“ беше открит в двора на къща музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал „Вароша“.

Пленерът събира в Благоевград едни от най-добрите художници в България, селектирани от куратора Сашо Стоицов. В рамките на симпозиума може да бъде видян уникалният почерк на Антони Райжеков, Гълъб Гълъбов, Елена, Назърова, Мария Налбантова, Миа Момчилова, Пламен Бонев, Сашо Виолетов и София Грънчарова.

Пленерът беше открит от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия, и Сашо Стоицов, който е куратор на симпозиума.

„Благодарим ви, че вашите произведения ще станат част от колекцията на Благоевград. Надяваме се тук, не след дълго, да имаме и един музей на съвременното изкуство. Симпозиумът съвпада с Лятната академия на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, която се организира за първи път.

Децата творят тук, в квартал „Вароша“, където е и домът на пленера, и аз се надявам, че ще има една много успешна симбиоза между различните поколения. С нетърпение очакваме и изложбата с произведенията на авторите, участващи в VIII издание на пленера , която ще бъде открита на 19 юли в Градска художествена галерия“, каза в част от приветствието си Силвия Домозетска.

Концепцията на „Живописни технологии в съвременното изкуство“ е автори, работещи с различни медии в съвременното изкуство, да “оставят своя отпечатък” с конвенционални средства в  уникална за България колекция, събирана от седем години в Благоевград.

Колекцията има за цел да представи колкото може по-голям спектър от художници, работещи съвременно изкуство в България. Работите са основа за бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград. Това е опит да се запълни голямата празнина от липса на селектиране на работи от съвременно изкуство по време на прехода.

Участниците в пленера оставят по 2 работи за колекцията на Музей за съвременно изкуство в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK