За първи път между трите планини правят най-голямото животновъдно изложение

Снимка: "Три планини 2024"

Между Банско и Разлог ще има не само изложение, но и много забавления

Две общини между три планини се обединяват, за да покажат пред света най-мощните, красиви и отглеждани с любов животни.

На 12 май отваря врати най-голямото животновъдно изложение за стопаните от Рила, Пирин и Родопите.

Това е и най-мащабното събитие в сектора, което ще се проведе с домакинството на град Разлог ще е истински празник за българските фермери и животновъди, които отглеждат своите животни в районите на трите емблематични за родината ни планини Рила, Пирин и Родопите.  Изложението ще покаже постиженията за последните години в областта на животновъдството и ще се проведе на откритите зелени площи в местността Байова борика край Разлог. 

Организатор е сдружението „Три планини 2024“.

Акцентът на мащабната среща е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. Над 100 фермера ще покажат най-елитните си животни. Посетителите ще могат да видят над 70 коне чрез над 10 породи, над 30 крави и телета и над 50 овци и кози – както местни, така и комерсиални. Алеите и мобилните кошари ще представят е екзотични породи животни внесени от български фермери с намерение да ги развиват и разпространяват у нас. 

Изложението е организира за първи път и цели да обедини животновъдите между трите планини и да покаже, че в горите на Пирин, Рила  Родопите се пазят и отглеждат както автохтонни породи, така и силни и здрави селскостопански животни.

Събитието отваря врати в 10:00 ч. на 12 май, неделя, с празнична програма с участието на типичните за района чауши и празнична програма, която ще оглася поляните през целя ден, като ще се редува с предвидени атракциони и за публиката, забавни и образователни събития за всички възрасти - от най-малките посетители с изграден детски кът, до щандовете за измерване на животни на място или томболата, която ще зарадва един късметлия с младо жребче.

В рамките на събитието ще бъдат раздадени 5 тона фураж на всички изложители и като специални награди за най-добрите екземпляри, избрани от публиката чрез специален вот на зрителите. Организаторите са предвидили достатъчно паркоместа за посетителите, а входа е от символичните 2,00 лв.

На същото място, но ден преди животновъдното изложение на 11 май ще се проведе и турнир по натегляне с най-силните коне на България от порода „Тежковоз“. Освен познатите единични впрягове за първи път Разлог и домакините от сдружение „Три планини“ ще представят и категория с двоен впряг. Товарите ще бъдат дървени трупи, а за публиката отново е подготвена томбола – лек автомобил.

Състезанието ще започне в 9:00 с измерване на конете, а първият старт е предвиден за 11:00 ч. по познатият регламент за този род любителски надпревари 30 метра дължина на трасето и 3:00 минути контролно време, двама водачи на трасе и водене само на поводи зад конете със спазване хуманно отношение към животните. И в двата дни ветеринарното присъствие е осигурено както от местни така и от ветеринарни доктори от Националната асоциация по коневъдство.

По време на фермерската среща сме помислили и за най-малките гости. Децата ще могат да се насладят на незабравими моменти в детския кът с надуваеми батути, работилничка за оцветяване на гипсови фермерски животинки и рисуване на лица. Гарантираме усмивки и безкрайни емоции за всички, съобщават организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//